Isak kom tillbaka till Sverige efter att ha befunnit sig utomlands i över ett halvår, i ett land utan en öppen ambassad. Han hade behövt ta sig till ett annat land för att få hjälp av utrikesdepartementet.
När han tillslut lyckades komma tillbaka till Sverige blev han mottagen av socialtjänsten som satte honom på ett skyddat boende i en annan del av landet, långt från sin hemort.
”Vem går då att lita på?”
Efter det har Isaks familj försökt att nå honom för att be om ursäkt.
– Jag litar inte på det. Familjen är första skyddsnätet, om man inte kan lita på dem vem ska man lita på, säger Isak.
– Min mamma ville inte lägga sig i men hon är ju på pappas sida. Hon hade kunnat varna mig inför resan, det gjorde hon inte.
Isak hade gått ut gymnasiet när han fördes bort, men under hösten saknades 13 elever helt från grundskolorna i Stockholms stad.
Saknas nationell kartläggning
Under 2023 hanterade utrikesdepartementet ärenden som omfattade 136 personer, varav 40 myndiga och 96 barn. Men mörkertalen är stora då det bland annat inte finns något nationellt inrapporteringssystem.
Jämställdhetsmyndigheten har fått i uppdrag att ta fram ett sådant system. Men i Västerås vill man inte vänta in det utan har i stället tagit saken i egna händer. Det vill nu Moderaterna i Stockholms stad inspireras av, då det inte heller i Stockholm finns samlat system för att rapportera in elevers frånvaro och separera olika orsaker till frånvaron.
”Jätteproblematiskt”
Riksorganisationen GAPF arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck. Stödkoordinator Frida Wikland ser allvarligt på att ett samlat system saknas.
– Det är jätteproblematiskt. Det är jätteviktigt att vi har ett system så vi får en kartläggning av hur många barn och unga som är drabbade av det här, säger hon.
Hör Isaks berättelse i videon ovan. Namn har ändrats och detaljer tagits bort för att skydda hans säkerhet.