Två personer står framför en trappa i en modern inomhusmiljö. Den ena personen bär en svart tröja och håller i en mapp, medan den andra är klädd i en grön blus och håller i en röd mapp. I bakgrunden syns en elegant och stilren inredning med konstverk på väggen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arbetssättet kring frånvarande elever i Västerås stad inspirerar oppositionen i Stockholm. Följ med till Västerås stadshus. Foto: Paulina Monzón/SVT

Mörkertal för bortförda barn – Västerås inspirerar M i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Efter varje lov finns det en ökad risk att elever inte kommer tillbaka till skolbänken.

I Stockholms stad finns det inte ett centraliserat inrapporteringssystem för frånvarande elever. Det vill oppositionspartiet Moderaterna ändra på – och de har tagit sin inspiration från Västerås.

I Västerås vill man inte vänta in ett nationellt inrapporteringssystem, som Jämställdhetsmyndigheten har i uppgift att ta fram, och har därför tagit saken i egna händer.

– Det är lång tid tills dess och vi behöver bli bättre på det här. Vi vill inte vänta, säger Jurgita Ravaityte Kristoffersson, som är samordnare med inriktning hedersrelaterat våld och förtryck i Västerås barn- och utbildningsförvaltning.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

– Det är en del av det förebyggande arbetet vi gör. För att kunna att se vilka elever det är, vilka skolor det handlar om och sätta in rätt insatser på rätt plats, förklarar Jurgita Ravaityte Kristoffersson.

Hör mer om hur man arbetar i Västerås i videon ovan.

Moderaterna tittar på Västerås

I Stockholms stad saknades 41 elever från kommunala skolor efter sommarlovet, något som Mitti var först med att rapportera. I oktober var det 13 som inte kommit tillbaka och där ärenden hos Socialstyrelsen upprättats.

Moderaterna i Stockholms stad varnar för stora mörkertal och för att en del av frånvaron kan vara kopplade till hedersrelaterat förtryck och våld. De vill att kommunen inför ett liknade system som i Västerås.

– Jag ställer mig tvekande till att det bara rör sig om 41 elever i Stockholm. I och med att det inte finns ett centraliserat inrapporteringssystem är jag rädd att det finns ett stort mörkertal, säger oppositionsborgarrådet Andréa Hedin (M).

Socialdemokraterna är nöjda

Skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S) i Stockholm menar att skolans viktiga arbete är i det förebyggande och de tittar inte på att införa något centraliserat inrapporteringssystem.

– I dagsläget ser vi att den handlingsplan vi har ger stöd i både riktlinjer och rutiner. Det är inga barn i Stockholms stads skolor som faller mellan stolarna, säger Emilia Bjuggren.

Hon menar att utbildningsförvaltningen har koll på hur det ser ut i Stockholms skolor men Andréa Hedin håller inte med:

– Skolborgarrådet är inte tillräckligt insatt i frågan. När jag frågade efter sommarlovet hur många barn som saknades så kunde ingen svara på det. Det tog flera månader innan jag fick svar.

Frågor och svar om bortförda barn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet