• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ärendena är öppna, de är inte nedlagda” säger Matti Dordlofva, polisområde Stockholm nord. Foto: TT bild, SVT

Anmälda våldtäkter samlas på hög i norra Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i norra Stockholm har 286 öppna våldtäktsärenden, vilket är drygt 100 fler än de övriga polisområdena i regionen.

– Vi har inte kunnat handlägga ärenden i den takt vi vill, säger Matti Dordlofva, tf sektionschef för sektionen brott i nära relationer i polisområde Stockholm nord.

Det är många ärenden som har samlats på hög, men just nu kraftsamlar polisen i regionen för att stötta upp polisområde Stockholm nord, menar Matti Dordlofva. Han hoppas på en tydlig förändring inom ett par månader.

– Jag kan inte säga exakt när, men vi jobbar intensivt med att lösa situationen, säger han.

Våldsvågen inte förklaring

Det är inte skjutningarna den senaste tiden som är orsaken till varför polisen halkar efter med att hantera våldtäktsanmälningar, menar Matti Dordlofva.

– Vår personal arbetar fredat med vår brottskategori. Det innebär våld i hemmet, sexualbrott och brott mot barn. Det är prioriterat av polismyndigheten och betyder att vår personal inte tas i anspråk av skjutvapenvåld. Vi jobbar fredat med den här brottskategorin, säger Matti Dordlofva.

Han anger i stället att personalen söker sig vidare till andra jobb, både inom polisen och hos andra arbetsgivare.

I videon: Hör Matti Dordlofva om varför polisområde Stockholm nord har så många öppna våldtäktsärenden.

Öppna våldtäktsärenden i Stockholm

  • Polisområde Stockholm nord har 287 öppna våldtäktsärenden.
  • Det kan jämföras med polisområde Stockholm syd, som har 155, och polisområde Stockholm city som har 166.
  • I 92% av de öppna ärendena i polisområde Stockholm nord finns en misstänkt gärningsman.
  • För city och syd ligger den siffran på 84 respektive 88%.

Källa: Polisen

Här kan du få hjälp

Om du har utsatts för ett sexualbrott, eller som vuxen misstänker att ett barn har utsatts, ring polisen på 114 14 eller 112 om det är akut.   

Det finns flera instanser som erbjuder hjälp till utsatta personer. Här nedan följer ett urval:  

Kvinnofridslinjen 

Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som är utsatt eller har utsatts för våld och hot. Numret är 020-50 50 50.  

Kvinnojourer  

Unizon samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Läs mer på deras hemsida här.  

Roks är Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. På deras hemsida finner du kontakt med din närmsta lokala jour.

Storasyster

Storasyster erbjuder stöd till dig som blivit utsatt för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Man kan även få stöd som anhörig. Hit kan du som är 13 år och uppåt vända dig, oavsett könsidentitet. Läs mer och sök stöd på storasyster.org.

Brottsofferjouren  

Personer kan få stöd för utsatthet av misshandel, olaga hot, sexualbrott, grov kvinnofridskränkning, rån eller stöld. Jourerna finns lokalt. Om det behövs kan även brottsoffer få hjälpinstanser i linje med psykologisk hjälp, skyddat boende eller ekonomiskt understöd.  

Ring 0200-21 20 19 eller gå in på deras hemsida för att se närmsta kontakt.  

Rikskriscentrum  

Rikskriscentrums medlemsorganisationer är professionella verksamheter som arbetar med våld i nära relationer, män i kris och mäns våld mot kvinnor. Läs mer och hitta lokala mottagningar på deras hemsida. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.