• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Under 2022 och 2023 har det registrerats cirka hundra sexualbrott kopplade till taxifärder i polisens nya databas. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ny metod visar: Hundratals sexualbrott kan kopplas till taxifärder

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2022 har minst 300 anmälningar om sexualbrott kopplade till taxifärder gjorts i Sverige. Det uppger den speciella grupp inom polisen som arbetar med att identifiera serieförbrytare. Omkring hundra av anmälningarna har registrerats i en ny databas som ska kunna länka ihop liknande fall.

Databasen ViCLAS används för att jämföra nya polisanmälningar mot befintlig information för att hitta ärenden med liknande tillvägagångssätt eller signalement.

Systemet har använts tidigare men skrotades 2006 av besparingsskäl och för att det inte ansågs vara tillräckligt effektivt. År 2020 beslutade polisen att återinföra ViCLAS, som används i ett tiotal länder.

Taxiövergrepp

Fem personer har anställts för att registrera detaljerad information om polisärenden i databasen.

SVT rapporterar nu om en utredning där databasen gett konkret resultat – efter en träff i ViCLAS har en taxichaufför dömts till sex års fängelse för tre våldtäkter.

Stort mörkertal

I systemet förs ingen exakt statistik på antalet anmälningar – man registrerar endast ärenden där det bedöms finnas en möjlighet att länka samman händelsen med andra brott. Under 2022 och 2023 har det registrerats cirka hundra sexualbrott kopplade till taxifärder.

”Vår uppfattning är att de inkomna anmälningarna för samma tidperiod är åtminstone det tredubbla. Ärenden där unika beteenden inte förekommer sparas vanligtvis inte i ViCLAS [...] och det finns därmed ett stort mörkertal ”, uppger polisen i ett mejl till SVT.

Såhär sa taxiförundet i en intervju med SVT i november om hur de vill arbeta för att förebygga brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Taxiövergrepp

Mer i ämnet