Granskning: Tio taxichaufförer i Stockholm dömda för sexbrott senaste året

Uppdaterad
Publicerad

I oktober dömdes en taxichaufför för flera våldtäkter och övergrepp efter en uppmärksammad rättegång. Nu kan SVT Nyheter avslöja att minst nio andra chaufförer i Stockholm – och sammanlagt 17 i landet – dömts för sexualbrott det senaste året.

– Det finns säkerligen ett mycket större antal. Det ska ju passera ganska mycket innan det når fällande dom, säger polisens utredare Johan Rebas.

Genom egna sökningar hos domstolar i Stockholms län har SVT Nyheter kartlagt totalt tio fall där taxichaufförer dömts för våldtäkt, sexuella övergrepp eller sexuella ofredanden sedan oktober 2021.

I resten av landet hittar vi ytterligare sju taxichaufförer som dömts för sexualbrott samt tre som åtalats men senare friats. Hur många som anmält övergrepp av taxichaufförer går inte att säga, eftersom polisen inte för statistik på anmälda brott utifrån yrkesgrupper.

Taxiövergrepp

Kvinnorna berättar om övergreppen

I domarna går att läsa hur förare plockar upp berusade kvinnor efter festkvällar, kör dem till avlägsna platser och utsätter dem för olika typer av övergrepp. Kvinnorna berättar om maktlösheten och skräcken när de inte kunnat ta sig därifrån.

– Deras berättelser berör starkt. Man är i en väldigt utsatt position, dörrarna har låsts och man är helt utelämnad, säger Johan Rebas.

Har du en egen historia? Hör av dig till oss

Undgick upptäckt genom att fuskköra

I det uppmärksammade fall som Johan Rebas utredde, där ett tiotal kvinnor utsattes av samma chaufför, kunde mannen gå under radarn genom att fuskköra.

– I flera fall var han inloggad med en annan taxichaufförs identitet. Utmaningen var att placera mannen som gärningsperson genom positioneringar, berättar han.

Hör polisen Johan Rebas berätta mer om den uppmärksammade utredningen klippet.

Kartläggning: De dömda taxichaufförerna

SVT har kunnat hitta 17 taxichaufförer som dömts för sexualbrott sedan oktober 2021. Här är några av fallen:

  • September 2022 – Våldtäkt – Man, 34, plockar upp en berusad kvinna vid en krog i centrala Stockholm. Han kör till en parkeringsplats där han våldtar henne. Kvinnan berättar att hon sa att hon inte ville flera gånger, att det gjorde ont och att hon grät.
  • Augusti 2022 – Våldtäkt – Man, 49, döms till fängelse efter att ha kört hem en 18-åring från en studentfest. Han stannade till i ett skogsområde där han förgrep sig på henne och tvingade henne till oralsex.
  • Juli 2022 – Våldtäkt och sexuellt övergrepp – Man, 39, döms till fängelse efter att ha kört en kvinna från en fest till ett skogsområde där han tog stryptag och tvingade henne till sex. Kvinnan kämpar emot för sitt liv men till slut ger hennes kropp upp. Samma förare kör vid ett annat tillfälle hem en berusad kvinna till sig själv där han kysser henne och tar innanför hennes trosor.
  • Mars 2022 – Våldtäkt mot barn – Man, 26, kontaktar en 14-årig flicka på Snapchat, hämtar upp henne med sin taxibil och kör till en parkeringsplats. Där hade han samlag med henne i baksätet. Flickan berättar att hon fick en panikattack efteråt.
  • November 2021 – Våldtäkt – Man, 50, döms till fängelse då han fört in sina fingrar i en kvinnas underliv under en taxifärd. Kvinnan, som varit ute för att fira sin 18-årsdag, beskriver själv hur hon försökte protestera.
  • December 2021 – Sexuellt övergrepp och sexuellt ofredande – Man, 27, tvingar en kvinna att runka av honom i bilen. Kvinnan gör det fast hon inte vill, för att få komma hem. Vid ett annat tillfälle hoppar chauffören in i baksätet och började ta och kyssa på en kvinna. Han tar fram sitt könsorgan och låser dörrarna så att kvinnan inte kan komma ut.
  • Oktober 2021 – Våldtäkt – Man, 38, döms till fängelse. En 18-årig kvinna slumrar till i hans bil efter en utekväll i Stockholms innerstad. Hon har sedan fragmentariska minnesbilder av att föraren har sex med henne i baksätet. Hon är i chockad och livrädd under våldtäkten.

Källa: Domarna

Här kan du få hjälp

Om du har utsatts för ett sexualbrott, eller som vuxen misstänker att ett barn har utsatts, ring polisen på 114 14 eller 112 om det är akut.   

Det finns flera instanser som erbjuder hjälp till utsatta personer. Här nedan följer ett urval:  

Kvinnofridslinjen 

Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som är utsatt eller har utsatts för våld och hot. Numret är 020-50 50 50.  

Kvinnojourer  

Unizon samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Läs mer på deras hemsida här.  

Roks är Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. På deras hemsida finner du kontakt med din närmsta lokala jour.

Storasyster

Storasyster erbjuder stöd till dig som blivit utsatt för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Man kan även få stöd som anhörig. Hit kan du som är 13 år och uppåt vända dig, oavsett könsidentitet. Läs mer och sök stöd på storasyster.org.

Brottsofferjouren  

Personer kan få stöd för utsatthet av misshandel, olaga hot, sexualbrott, grov kvinnofridskränkning, rån eller stöld. Jourerna finns lokalt. Om det behövs kan även brottsoffer få hjälpinstanser i linje med psykologisk hjälp, skyddat boende eller ekonomiskt understöd.  

Ring 0200-21 20 19 eller gå in på deras hemsida för att se närmsta kontakt.  

Rikskriscentrum  

Rikskriscentrums medlemsorganisationer är professionella verksamheter som arbetar med våld i nära relationer, män i kris och mäns våld mot kvinnor. Läs mer och hitta lokala mottagningar på deras hemsida. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Taxiövergrepp

Mer i ämnet