Taxiförbundet kräver åtgärder för att förhindra brott: ”Måste göra kontroller hela tiden”

Uppdaterad
Publicerad

SVT har i en granskning visat att minst 17 taxichaufförer dömts för sexbrott det senaste året. Nu pekar Svenska Taxiförbundet på brister i branschens säkerhetssystem, och kräver åtgärder.

– Det befläckar hela kåren, säger förbundsdirektör Bawer Coskun.

Enligt Taxiförbundet finns det brister i branschens säkerhetssystem. Till exempel kan det vara svårt att upptäcka brott som begås av förare som kör svart eller använder någon annans taxilegitimation.

Samtidigt finns det också taxitjänster som inte är anslutna till det så kallade BKY-registret, där förares tillstånd kontrolleras dagligen.

Taxiövergrepp

Kräver kontroller av taxichaufförer

SVT har inte kunnat fastställa vilka plattformar varje enskild förare kört för vid tiden för brottet, men minst tre av de dömda männen ska ha kört eller utgett sig för att ha kört för Bolt och tre för Uber. Den sistnämnda har nyligen anslutit sig till BKY-registret, men Bolt gör endast en sådan kontroll initialt när en förare registrerar sig.

– Man måste göra kontroller hela tiden och det är det vi kräver. Vi vill bland annat att kommuner och regioner ska införa den här kontrollmekanismen i alla upphandlingar, säger Bawer Coskun.

Bolt: ”Måste göra mer”

Lina Dahlander, Sverigechef på Bolt, svarar via mejl:

”Det är mycket allvarligt när förare som inte är i tjänst använder bilar med taxidekaler för att locka till sig offer. Det enda sättet att beställa en Bolt-resa är via appen. Branschen måste, tillsammans med myndigheter och rättsväsende, göra mer för att återkalla taxilegitimationer på personer som begår brott.”

Uber svarar såhär på frågan om hur man ser på att företaget förekommer i tre domar:

”Vi tar varje rapporterad överträdelse på största allvar. De förare som använder vår plattform har genomgått Transportstyrelsens kontroller för taxilegitimation, som inbegriper ett utdrag ur belastningsregistret.”

Vad gör taxibolagen?

SVT har i en enkät frågat fyra av de stora taxitjänsterna i Stockholm hur de arbetar för att öka tryggheten för sina passagerare.

Taxi Stockholm

Förare måste uppvisa ett utdrag ur belastningsregistret och får inte ha allvarliga brott eller upprepade överträdelser i sitt utdrag. Förar-id kontrolleras varje dygn mot BKY-registret (Behörighetskontroll yrkestrafik) och föraren spärras direkt om den inte klarar kontrollen. Vi har ett tydligt regelverk som gör att föraren stängs av direkt om den anmäls för en incident av allvarlig karaktär.

Uber

Alla partnerförare som använder appen har taxiförarlegitimation och har därmed kontrollerats mot belastningsregistret. Vi är också anslutna till BKY-systemet. Vårt säkerhetsteam finns tillgängligt 24/7 för att stötta polisen med deras utredningar. Varje resa GPS-spåras och registreras. Resenärer kan dela resedetaljer med nära och kära. Förare kan uppmanas att ta en selfie för att kontrollera att rätt person sitter bakom ratten.

Bolt

Vi använder betygssystem, tydliga riktlinjer för förare, GPS-spårning och support dygnet runt. Förare som inte följer Bolts riktlinjer blockeras direkt från plattformen och utreds. Passageraren kan dela position med vänner och ringa nödsamtal via appen. Bolt kontrollerar giltig taxiförarlegitimation, trafiktillstånd hos åkeriägaren samt att bilen är taxiregistrerad.

Cabonline (Taxi Kurir, Sverigetaxi)

Vi har dagliga kontroller med BKY, begär utdrag från polisens belastningsregister och genomför bakgrundskontroller. Vid grova förseelser blir föraren spärrad och får inte köra mer för Cabonline. Mindre allvarliga brott såsom exempelvis snatteri samt skattebrott äldre än 5 år hanteras efter ett personligt samtal med föraren.

Här kan du få hjälp

Om du har utsatts för ett sexualbrott, eller som vuxen misstänker att ett barn har utsatts, ring polisen på 114 14 eller 112 om det är akut.   

Det finns flera instanser som erbjuder hjälp till utsatta personer. Här nedan följer ett urval:  

Kvinnofridslinjen 

Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som är utsatt eller har utsatts för våld och hot. Numret är 020-50 50 50.  

Kvinnojourer  

Unizon samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Läs mer på deras hemsida här.  

Roks är Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. På deras hemsida finner du kontakt med din närmsta lokala jour.

Storasyster

Storasyster erbjuder stöd till dig som blivit utsatt för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Man kan även få stöd som anhörig. Hit kan du som är 13 år och uppåt vända dig, oavsett könsidentitet. Läs mer och sök stöd på storasyster.org.

Brottsofferjouren  

Personer kan få stöd för utsatthet av misshandel, olaga hot, sexualbrott, grov kvinnofridskränkning, rån eller stöld. Jourerna finns lokalt. Om det behövs kan även brottsoffer få hjälpinstanser i linje med psykologisk hjälp, skyddat boende eller ekonomiskt understöd.  

Ring 0200-21 20 19 eller gå in på deras hemsida för att se närmsta kontakt.  

Rikskriscentrum  

Rikskriscentrums medlemsorganisationer är professionella verksamheter som arbetar med våld i nära relationer, män i kris och mäns våld mot kvinnor. Läs mer och hitta lokala mottagningar på deras hemsida. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Taxiövergrepp

Mer i ämnet