Initiativet till utbildningsinsatsen i Stockholm kommer från den forensiska sektionen där man under flera år kartlagt och identifierat brister i sexualbrottsutredningarna.
– Vi har bland annat sett att man undviker att begära ut en tekniker till brottsplatsen trots att det finns en möjlighet, säger Eva Wettborg, gruppchef för det forensiska analysteamet i Stockholm.
I Stockholmsregionen utförs brottsplatsundersökningar endast i tio procent av de våldtäktsutredningar där det finns förutsättningar att säkra spår.
– Det är alldeles för få, menar Eva Wettborg som berättar att den inledande bedömningen av trovärdigheten hos målsägande och misstänkt har effekt på den fortsatta utredningen, till exempel kan det påverka benägenheten att låta kriminaltekniker undersöka brottsplatsen.
Vill få bort fördomar
Förutom föreläsningar om bland annat kriminalteknik, sexualbrottslagstiftning och bemötande av brottsutsatta består utbildningen till en hel del av att reflektera och bli medveten om ens egna attityder och eventuella fördomar.
– Om övergreppet sker efter att du till exempel följt med någon hem som du träffat på Tinder så får du nästan skylla dig själv. Det är vad vi ser ibland i våra ärenden och det är det vi vill komma åt och få bort, säger Eva Wettborg.
De senaste åren har runt fem av 100 anmälda våldtäkter lett till fällande dom enligt Brottsförebyggande rådet.
Ökad rättssäkerhet
Projektet, som initativtagarna hoppas ska övergå till ett långsiktigt arbete och kompetensutveckling för medarbetare i alla polisregioner, syftar till att förändra attityderna och förbättra rutinerna för att få mer robusta och rättssäkra sexualbrottsutredningar.
Är målet fler fällande domar?
– I förlängningen ja. Men vi vill också se friande domar som är grundade på en ordentlig förundersökning. Det blir ett vakuum för både målsägande och misstänkt när vi inte vet vad vi grundar besluten på egentligen. För att vi kanske inte har utrett allt som går att utreda.