GRÖN PÅSE

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anläggningen i Högdalen är dimensionerad 20 000 ton matavfall och 150 000 ton restavfall. Foto: SVT/SVOA

Matavfall ska kastas i gröna soppåsar – ny sopanläggning invigd i Högdalen

Uppdaterad
Publicerad

Sedan årsskiftet är det förbjudet att kasta bananskal, kaffesump eller till exempel kycklingben i soporna. Nu invigs en ny avfallsanläggning i Högdalen där cirka 200 000 stockholmares matavfall, insamlat i gröna plastpåsar, ska sorteras ut och bli biogas.

– Nu kan alla hushåll i Stockholm återvinna sitt matavfall, säger Christian Rockberger, vd Stockholm Vatten och Avfall.

Cirka 800 000 stockholmare använder bruna avfallspåsarna när de kastar matavfall. Men cirka 200 000 personer i Stockholm har fram tills nu i praktiken inte kunnat följa den nya lagstiftningen.

Det beror på att systemet med bruna matavfallspåsar inte gått att anpassa till gamla flerfamiljshus med små soprum eller till bostadshus med sopsug.

Under tisdagen invigdes eftersorteringsanläggningen Resursutvinning Stockholm i Högdalen. Här ska sopor och matavfall sorteras men också plast och metall som av misstag hamnat i soporna tas om hand.

– Den här nya anläggningen innebär att det blir två parallella system för matavfallsinsamling. Ett med bruna papperspåsar och så det nya med gröna plastpåsar, säger Christian Rockberger, vd Stockholm Vatten och Avfall.

Eftersorteras med optisk kamerateknik

I eftersorteringsanläggning samlas alla hushållssopor på ett rullband. Därefter läser en optisk kamera av vilken färg soppåsarna har. De gröna påsarnas samlas ihop och innehållet skickas vidare för rötning och framställan av biogas.

– En grön påse med matavfall som väger 5 kilo ger bränsle så man köra bil i en mil, säger Christian Rockberger.

En person i en gul och svart varseljacka står vid kanten av en grå betongbehållare fylld med skräp eller avfall. Bakgrunden visar en industriell miljö med en enkel vägg och en slang som hänger vid kanten av behållaren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här blir stockholmarnas matrester förnybart bränsle. Se vart det insamlade matavfallet blir till biobränsle. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Fakta om Resursutvinning Högdalen

Anläggningen är dimensionerad för:

• 20 000 ton matavfall

• 150 000 ton restavfall

• Av det matavfall som uppkommer i Stockholm är det knappt 30 procent som sorteras ut och närmare 40 procent av det som hamnar i soppåsen för restavfall består fortfarande av matavfall

• Soporna rötas till biogas och förädlas till fossilfritt drivmedel samt även biogödsel, till en kvalitet som uppfyller kraven för ekologiskt jordbruk

• De nya systemet med gröna påsar i eftersorteringsanläggningen förbrukar mer el och andra resurser än den bruna påsen.

• Resursutvinning Stockholm uppskattas bidra till minskade koldioxidutsläpp om 33 000 ton CO2-ekvivalenter per år. Sveriges utsläpp av växthusgaser var 44,2 miljoner ton koldioxidekvivalenter år 2023 enligt preliminär statistik.

• Stockholms utsläpp av växthusgaser uppskattas vara 1,2 miljoner ton koldioxidekvivalenter per år.

Källa SVOA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.