Södersjukhuset har byggt ett eget kök där all mat tillagas, kyls ner och portionsförpackas innan den levereras upp till vårdavdelningarna. Där kan patienterna beställa mat direkt från avdelningsköket, dygnet runt, eftersom de fasta lunch- och middagstiderna har slopats.
– Det finns patienter som vill äta mitt i natten när de vaknat upp efter en operation, säger Gittan Sandholm, vårdenhetschef för planerad kirurgi på Södersjukhuset.
Patienterna väljer själva
De kylda portionerna har lång hållbarhet och är anpassade efter de olika behov som finns på ett sjukhus. Patienterna väljer själva mat vilken mat de vill ha från en meny, där det finns både små och stora rätter.
– Mat är medicin. Det är viktigt att patienterna äter ordentligt så att kroppen orkar med allt på sjukhuset, säger Gittan Sandholm.
Minskade matsvinnet med 70 procent
På fem år har matsvinnet på Södersjukhuset minskat från 79 ton per år till 24 ton. Intresset för det nya måltidskonceptet har varit stort.
– Jag tror att nästan alla regioner i Sverige har besökt oss, säger Linda Hagdahl som är måltidschef på Södersjukhuset.