Riddarholmsskeppet kommer plockas isär

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det går för de gamla fornlämningarna när Medeltidsmuseet tvingas flytta. Foto: Sandra Johnson/SVT

Medeltidsmuseet i Stockholm tvingas flytta – riksdagen behöver extra sal

Uppdaterad
Publicerad

På söndag kommer Medeltidsmuseet stänga i sin nuvarande form. Anledningen är att riksdagen behöver lokalerna till att bland annat bygga en extra plenisal. Men vissa av föremålen, som de gamla fornlämningarna, kan ej följa med på flytten.

Detta blir sista helgen att besöka Medeltidsmuseet i Stockholm, åtminstone på sin nuvarande plats vid riksdagen.

Riksdagen menar att de behöver lokalen som extra plenisal samt besökscenter. Medeltidsmuseet får därför flytta till Nobelmuseets lokaler i Gamla stan.

Nobelmuseet ska sin tur flytta in i det nya Nobelcentret som planeras byggas 2026. Men fram till att Nobelmuseet flyttat in i nya Nobelcentret så står Medeltidsmuseet alltså utan lokal.

Tvingas lämna fornlämningar – historiker protesterar

Lokalbytet gör att Medeltidsmuseet tvingas lämna de fornlämningar som inte går att flytta på. Likt Gustav Vasas gamla stadsmur, en av anledningarna till att museet etablerades på sin nuvarande plats.

Stängningen och flytten har inte passerat obemärkt. Ett upprop har initierats i protest. Uppropet har skrivits under av ett hundratal historiker, professorer och lärare. Bland annat Herman Lindqvist och Dick Harrison.

– Man flyttar inte på en plats. Det finns ett historiskt värde med att medeltidsmuseet ligger där det gör eftersom det var just här som man hittade fornlämningarna, säger Jenny Berglund, initiativtagare till uppropet mot flytten av medeltidsmuseet.

Ytterligare 23 000 personer har skrivit under en namninsamling mot flytten av Medeltidsmuseet.

Se videon ovan för att höra varför riksdagen tar över medeltidsmuseets lokaler.

Fornlämningar upptäcktes i planerat garage

På sluten av 1970-talet skulle ett nytt garage byggas intill Riksdagshuset på Helgeandsholmen, för riksdagsledamöter att parkera i.

Men vid utgrävningen så upptäcktes fornlämningar, likt en gammal stadsmur från Gustav Vasas tid, en kyrkogård med 2 800 begravda, samt en hemlig tunnel till slottet.

Fynden fick stor uppmärksamhet och garagebygget sattes på paus. Platsen fick istället bli grunden till Medeltidsmuseet. Nu vill riksdagen ha platsen som extra sal och Medletidsmuseet får ny plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.