• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Identiteten på de bröder, 17 år och 19 år gamla, som misstänks för mordet på den 50-årige man som sköts ihjäl i en villa i Tullinge förra veckan hålls hemlig. Detta på grund av risk för att de eller deras anhöriga kan utsättas för brott. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Misstänkta tonåringars namn hålls hemliga efter Tullingeskjutning

Uppdaterad
Publicerad

I den senaste våldsvågen misstänks flera dåd ha varit riktade mot anhöriga till personer med koppling till kriminella nätverk. Efter dödsskjutningen i Tullinge förra veckan har de misstänkta gärningsmännens identiteter blivit sekretessbelagda.

– Det ska mycket till för att man ändå ska välja att använda sekretess, säger Christoffer Dénery, chefsrådman vid Södertörns tingsrätt och rättens ordförande vid förhandlingen.

Efter att en man i 50-års åldern sköts till döds i en villa Tullinge förra veckan har två tonårspojkar, 17 och 19 år, häktats för medhjälp till mord.

Den skjutna var pappa till en 25-årig man som misstänkts för en skjutning riktad mot släktingar till den så kallade ”Kurdiske räven”.

Ovanlig sekretess

De häktade tonåringarnas namn har nu sekretessbelagts i häktningsprotokollet, vilket är mycket ovanligt.

– Huvudregeln är att det är att en persons identitet blir offentlig när man har en häktningsförhandling, säger Christoffer Dénery, chefsrådman vid Södertörns tingsrätt och rättens ordförande vid förhandlingen.

”Ska mycket till”

Enligt Christoffer Dénery är det här den första gången han själv belägger häktades identiteter med sekretess.

– Det ska mycket till för att man ändå ska välja att använda sekretess. Det behöver finnas andra intressen i sammanhanget som väger tyngre än att den häktades identitet ska bli offentlig, säger han.

Beror det på detta specifika fall, eller har senaste tidens våldsvåg skapat ett ökat behov av att använda sekretess?

– Både ja och nej, jag har gjort en prövning i det enskilda fallet.

Risk för närstående

En orsak till sekretess kan vara att den häktade eller dennes närstående riskerar att utsättas för brott. I häktningsprotokollet för en av de häktade framgår att kammaråklagare Mikael Carlsson begär att hans identitet ska vara sekretessbelagd på grund av denna risk, skriver Expressen.

I protokollet står:

”...det kan antas att sekretess B eller någon närstående till denne kan utsättas för fara, våld eller annat allvarligt men om uppgiften röjs.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De äldre måste inse att det kommer slå tillbaka mot deras egna anhöriga”. Hör SVT Nyheters krimreporter Diamant Salihu berätta vad som krävs för att stoppa hämndkonflikten, där anhöriga till gängkriminella har blivit måltavlor. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.