Det misstänkta mordvapnet hittades på en tomt, knappt 100 meter från tryckarlägenheten där fyra av de åtalade greps kort efter skjutningen. Foto: Ur förundersökningen

Tre döms efter mordet i Sätra

Uppdaterad
Publicerad

I augusti i fjol sköts en 21-årig man till döds i Sätra i södra Stockholm. Sju personer åtalades misstänkta för inblandning i mordet och på fredagen kom tingsrättens dom. Tre personer döms till långa fängelsestraff.

Det var måndagskvällen den 7 augusti som mannen sköts mitt inne i Sätra centrum och senare dog. Händelsen fångades på övervakningsfilm och det fanns även en del vittnen på plats.

Enligt åklagaren fanns det en osämja mellan offrets umgängeskrets och personer i Bredängsnätverket men offrets pappa, som SVT intervjuat, menar att sonen hade lämnat det kriminella livet.

I augusti åtalades sju personer, fem för själva mordet och två för medhjälp. Två av dem är skrivna i Eskilstuna men har kopplingar till Bredängsnätverket. Enligt åklagaren gjorde polisens snabba insats att fyra av de åtalade kunde gripas kort efter mordet i närheten av brottsplatsen.

Tre döms – fyra frias

På fredagen kom domen från Södertörns tingsrätt. En då 16-årig pojke har dömts för mord till fängelse i sju år och tio månader. Två personer har dömts för medhjälp till mord till fängelse i 17 år och tio månader respektive 12 år.

Åklagaren har i rätten beskrivit hur den då 16-årige pojken åkte in i Sätra centrum på en elsparkcykel, avlossade flera skott mot 21-åringen och slutligen efter en kortare jakt på nära håll skjutit ihjäl honom.

– Enligt tingsrätten kan mordet inte beskrivas som något annat än en brutal avrättning, säger rådmannen Fredrik Nydén, som var rättens ordförande, i ett pressmeddelande.

Fyra av de åtalade har frikänts. Domstolen menar att åklagaren inte kunnat bevisa på vilket sätt de hjälpt till eller varit medvetna om att ett mord skulle ske.

”Skulle kunna vara hämndskjutning”

Rätten har inte gjort någon särskild bedömning kring motivet till mordet.

– Det skulle kunna vara en slags hämndskjutning men vi kan inte slå fast att det varit det, säger Fredrik Nydén till SVT.

Alla sju har hela tiden förnekat brott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I samband med skjutningen tog besökare skydd på lagret i en matvarubutik. ”Många kunder var rädda och ledsna”, berättar Robin Ollenberg, som arbetar i butiken. Foto: Per Sjöberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.