20-årige ”Viktor” hänvisades till Ryssevik av sin hemkommun. Han vill bort från missbruksmiljön, men har ingen annanstans att ta vägen.
Till det privata boendet Ryssevik i Haninge kommun, hänvisas hemlösa människor som sökt hjälp hos socialtjänsten. Viktor har en diagnos och aldrig klarat av skolan. Han kom hit när han var 19 år gammal. Det var ett och ett halvt år sen.
– De bara placerade mig här. De sade att det är det enda stället du kan bo på. Det är ingen annan som vill ha dig, berättar Viktor, som egentligen heter något annat.
Ingen hjälp ges
Rummen på Ryssevik är mycket små, och lokalerna ger ett ofräscht intryck. Det här är ett boende där det är helt tillåtet att missbruka droger. Någon behandling eller annan hjälp ges inte här.
– Det tar inte längre tid än fem minuter att hitta det man vill ha. Det finns hur mycket benz som helst. Amfetamin, ecstasy ibland, säger Viktor.
I ett reportage i höstas kunde SVT berätta att en ung kille för något år sedan dog här på sitt rum. Händelsen lex Sara-anmäldes aldrig. Efter SVT:s inslag inledde Socialstyrelsen en granskning av boendet, och nu kommer hård kritik.
– Det handlar om bristande rutiner vad gäller att rapportera allvarliga missförhållanden. Personalen saknar utbildning för att jobba med den här målgruppen. Man har också brister i dokumentationen, säger Ulf Modin, inspektör på Socialstyrelsen.
ABC: Vore det inte rimligt att eftersom ni tar emot missbrukare, personer med svår problematik, att ni också har rutiner för att anmäla allvarliga missförhållanden, till och med dödsfall?
– Vi anmäler ju givetsvis sådant, säger verksamhetschef Leif Westfeldt på Ryssevik.
ABC: Enligt lex Sarah?
– Inte enligt lex Sarah, det har vi aldrig förstått att vi ska göra. Det har aldrig kommit sådana krav.
ABC: Men lagen säger att man måste göra det, sedan 1 juli 2011?
– Vi har missat det i så fall. Det är beklagligt. Vi kan inte se att vi lyder under den lagen, men om det är så får vi titta över det.
Socialchef Sune Eriksson i Haninge tycker inte att kommunen gör fel som hänvisar människor till boende på Ryssevik.
– Det här stället behöver säkert förbättra sin verksamhet på många sätt, men det är ändå en verksamhet som är beredd att ta emot de allra svåraste, och det finns inte många i Stockholms län.
ABC: Men om det inte finns några andra ställen som tar emot de här människorna, då betyder ju det att ni på kommunen inte gör ert jobb?
– Jag tycker nog att vi gör det. Vi ser till att de får tak över huvudet och det är många som inte ens gör det.
ABC: Vad säger din familj, dina föräldrar, om att du är här?
– De vet inte om det, säger Viktor.
ABC: Hur kommer det sig att de inte vet om att du är här?
– För att jag inte har sagt något. Det är ju pinsamt liksom. Det här är ju inget ställe man vill bo på.