Förändringen beslutades av regeringen för ett och ett halvt år sedan. Stockholms stad skulle gärna sett att de haft längre tid på sig att förbereda övertagandet av förpackningsinsamlingen.
– Den största utmaningen har varit tiden. Stockholm är en stor stad, det är många saker som ska på plats, säger Johanna Göransson.
Det handlar till exempel om alla avtal med entreprenörer, all kommunikation, it-utveckling och interna arbetssätt, menar Johanna Göransson.
– Det här är helt nytt, så vi har jobbat intensivt.
Ska samlas in så nära hushållen som möjligt
Förändringen är ett steg mot en så kallad fastighetsnära insamling, som ska införas senast 1 januari 2027. Då ska återvinningen ske närmare fastigheterna än vad som sker idag.
Från 2026 ska Stockholms stad också samla in förpackningsavfall på större platser utomhus, som till exempel torg och parker av viss storlek.
NYA REGLER OM INSAMLING AV FÖRPACKNINGAR
1 januari 2024: Kommunerna övertar ansvaret för att tömma containrar och städa området på återvinningsstationer.
1 januari 2024: Serveringsställen som har sittplatser och säljer mat eller dryck i förpackningar ska erbjuda möjlighet att sortera avfallet.
1 januari 2026: Kommunerna ska samla in vanligt förpackningsavfall på torg och i parker som är över 2 000 kvadratmeter, och på andra populära platser.
1 januari 2026: Arrangörer av offentliga evenemang ska se till att besökare kan sortera förpackningsavfall.
1 januari 2027: Senast nu ska kommunerna ha ordnat lättillgängliga insamlingsplatser för skrymmande förpackningar av insamling av plast och papper.
1 januari 2027: Senast nu ska kommunerna ha ordnat så att alla bostäder har insamling av pappers-, plast-, glas- och metallförpackningar nära bostaden, så kallad fastighetsnära insamling.
Källa: Regeringen