Återvinningsstation och Johanna Göransson, enhetschef på Stockholm Vatten och Avfall

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”På sikt ska det bli enklare för hushållen att sortera sina förpackningar” – hör Johanna Göransson, enhetschef på Stockholm vatten och avfall, om stadens planer. Foto: SVT

Nya regler för återvinning – kommunerna tar över ansvaret

Uppdaterad
Publicerad

Från den 1 januari tar kommunerna över ansvaret för insamlingen av hushållens förpackningsavfall. Tidigare har ansvaret legat hos förpackningsproducenterna.

– Vi vill samla in med högre kvalitet, säger Johanna Göransson, enhetschef för insamling på Stockholm vatten och avfall.

Förändringen beslutades av regeringen för ett och ett halvt år sedan. Stockholms stad skulle gärna sett att de haft längre tid på sig att förbereda övertagandet av förpackningsinsamlingen.

– Den största utmaningen har varit tiden. Stockholm är en stor stad, det är många saker som ska på plats, säger Johanna Göransson.

Det handlar till exempel om alla avtal med entreprenörer, all kommunikation, it-utveckling och interna arbetssätt, menar Johanna Göransson.

– Det här är helt nytt, så vi har jobbat intensivt.

Ska samlas in så nära hushållen som möjligt

Förändringen är ett steg mot en så kallad fastighetsnära insamling, som ska införas senast 1 januari 2027. Då ska återvinningen ske närmare fastigheterna än vad som sker idag.

Från 2026 ska Stockholms stad också samla in förpackningsavfall på större platser utomhus, som till exempel torg och parker av viss storlek.

NYA REGLER OM INSAMLING AV FÖRPACKNINGAR

1 januari 2024: Kommunerna övertar ansvaret för att tömma containrar och städa området på återvinningsstationer.

1 januari 2024: Serveringsställen som har sittplatser och säljer mat eller dryck i förpackningar ska erbjuda möjlighet att sortera avfallet.

1 januari 2026: Kommunerna ska samla in vanligt förpackningsavfall på torg och i parker som är över 2 000 kvadratmeter, och på andra populära platser.

1 januari 2026: Arrangörer av offentliga evenemang ska se till att besökare kan sortera förpackningsavfall.

1 januari 2027: Senast nu ska kommunerna ha ordnat lättillgängliga insamlingsplatser för skrymmande förpackningar av insamling av plast och papper.

1 januari 2027: Senast nu ska kommunerna ha ordnat så att alla bostäder har insamling av pappers-, plast-, glas- och metallförpackningar nära bostaden, så kallad fastighetsnära insamling.

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.