Samtalen till ”Välj att sluta” kan göras anonymt. En månad in i det tvååriga projektet har man fått in omkring 60 samtal. Foto: TT

Nya telefonlinjen ska minska våld i nära relationer

Uppdaterad
Publicerad

”Välj att sluta” är en telefonlinje för personer som beter sig våldsamt mot sin partner. Syftet är att minska våld i nära relationer genom att lotsa våldsutövare vidare till rätt stöd för att förändra sitt beteende.

– När det finns en motivation att förändra ett beteende så är det viktigt att man får hjälp att förstärka den och rikta in sig mot en behandling, säger Ulf Calvert, operativt ansvarig på Manscentrum i Stockholm.

”Välj att sluta” är ett samarbetsprojekt mellan Länsstyrelserna i Stockholm och Skåne samt Manscentrum i Stockholm. Det drogs igång i början av februari och kommer att drivas fram till slutet av 2020. Istället för att fokusera på den som drabbas av våld i nära relation, riktar sig ”Välj att sluta” till den som själv är våldsam.

– Telefonlinjen ska fånga upp personer som inte fått någon hjälp tidigare med det här och även leda dem vidare till var de kan vända sig för att få hjälp, säger Christina Ericson, projektledare på Länsstyrelsen i Stockholm.

Christina Ericson är projektledare för tjänsten.

Riktar sig till den som vill förändra sitt beteende

Christina Ericsson tror att projektet främst kommer att nå ut till de som har insikt i sitt beteende, och som vill förändra sig.

– Det är viktigt att man jobbar med den här frågan på flera plan. Det har varit naturligt att först satsa på att skydda och stötta de utsatta – och det måste fortsätta, säger Christina Ericson. 

Anonymt samtal till utbildad terapeut

Den som ringer till ”Välj att sluta” får tala med en terapeut på Manscentrum som har jobbat med målgruppen i många år.

– För en person i den här situationen är det viktigt att möta någon med kunskap och erfarenhet, som kan hjälpa en att förstå ens reaktioner och beteende, säger Ulf Calvert, psykolog på Manscentrum och operativt ansvarig för telefonlinjen.

Ulf Calvert, operativt ansvarig psykolog.

– Det är många som inte vet var det finns hjälp att få och där fyller telefonlinjen en viktig funktion – som ett av de första stegen i en förändringsprocess, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.