Pressbild på riksdagsledamoten Henrik Vinge bredvid en bild på Medeltidsmuseet där en medeltida docka i mänsklig storlek sitter lutat mot en vägg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Riksdagsledamoten Henrik Vinge (SD) berättar om utgången från senaste mötet om framtidsplanerna för Medeltidsmuseet. Foto: Riksdagen/SVT

Nytt hopp för Medeltidsmuseet – kan bli kvar under riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

I november stängde Medeltidsmuseet under riksdagen i Stockholm för flytt till nya lokaler. Riksdagen ville ha platsen för ett besökscentrum. Men på onsdagen kom nytt besked från riksdagsstyrelsen.

– Medeltidsmuseets framtid här är en fråga om hur, inte om, säger riksdagsledamoten Henrik Vinge (SD).

Medeltidsmuseets stängning och flytt var för att ge plats åt ett besökscentrum till Riksdagen, något som möts av protester från flera håll.

Bland annat då lokalbytet gör att Medeltidsmuseet tvingas lämna de fornlämningar som inte går att flytta på. Likt Gustav Vasas gamla stadsmur, en av anledningarna till att museet överhuvudtaget placerades under riksdagen.

Vändningen: ”Överens om att museet ska bevaras”

Redan i höstas efter stängningen kom första vändningen. Riksdagsstyrelsen skulle trots allt diskutera om museet kunde vara kvar. Men först under onsdagen kom frågan på agendan – och ger nytt hopp för museets framtid på platsen.

– Nu är vi alla överens om att museet ska bevaras. Frågan blir istället hur det ska gå till och ifall intresset av att ha ett besökscentrum till Riksdagen jämte går att förena med intresset av att bevara museet, säger Henrik Vinge (SD).

Fornlämningar upptäcktes i planerat garage

Medeltidsmuseets historik på platsen sträcker sig tillbaka till slutet av 1970-talet. Då skulle ett nytt garage byggas intill Riksdagshuset på Helgeandsholmen, för riksdagsledamöter att parkera i.

Men vid utgrävningen så upptäcktes fornlämningar, likt en gammal stadsmur från Gustav Vasas tid, en kyrkogård med 2 800 begravda, samt en hemlig tunnel till slottet.

Fynden fick stor uppmärksamhet och garagebygget sattes på paus. Platsen fick istället bli grunden till Medeltidsmuseet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.