Behöver jag söka skydd om min anhörig sitter häktad för mord? Vad ska jag göra om mitt barn är fast i gängkriminalitet och jag känner mig dömd av alla jag möter? Hur ska jag förhålla mig till en sprängning nära mitt hus?
Det är några av frågorna som har ställts allt oftare i samband med våldsvågen. Bland annat Brottsofferjouren i Västerort vittnar om en ökning av människor som hör av sig i gängrelaterade ärenden.
”Får mycket skuld trots att de inte har något ansvar”
För att kunna ge konkreta svar på frågorna och stöd till de som drabbas har Brottsofferjouren tagit fram nytt material som ska fungera som en manual för de lokala jourerna som finns runt om i landet och för de stödpersoner som jobbar ideellt i Sverige.
Olle Pallin-Cox är verksamhetsutvecklare på Brottsofferjouren och en av skribenterna bakom materialet.
– Vi finns till för den här gruppen som många gånger får mycket skuld och skam från omgivningen trots att de inte själva har något ansvar för det som har hänt eller det som deras anhöriga är inblandade i, säger han.
Även drabbade grannar hör av sig
Enligt Brottsofferjouren i Västerort har antalet människor som hörde av sig i gängrelaterade ärenden under 2023 ökat. Men det är inte bara anhöriga till gängkriminella som söker stöd utan också personer som bor i närheten där det har varit en skjutning eller sprängning.
– Vi kan ge ett mellanmänskligt stöd, men vi kan också svara på väldigt mycket praktiska och konkreta frågor, säger Olle Pallin-Cox.