kommunpolitker utanför kommunhuset

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialdemokrater och Moderater meddelade under måndagen att de går samman för att styra kommunen tillsammans. Foto: SVT

Nytt styre i Järfälla kommun – S och M går samman

Publicerad

Järfällas tidigare rödgröna styre föll i början av sommaren. Nu går istället Socialdemokraterna ihop med Moderaterna för att styra kommunen. Tillsammans får de egen majoritet i kommunfullmäktige.

– Vi har en samsyn kring att vi har ett tufft ekonomiskt läget i kommunen, säger Eva Ullberg (S) kommunstyrelsens ordförande.

I juni sprack samarbetet mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet som styrde kommunen.

Orsaken var att V och C var oeniga om huruvida försörjningsstöd i samband med ansökan om en hyresbostad skulle räknas som inkomst.

Eva Ullberg (S), kommunstyrelseordförande förklarar att partiet försökt få ihop ett rödgrönt samarbete igen, men inte lyckats. Istället har de valt att samarbeta med Moderaterna.

Bostadsbyggandet gör att kommunen blöder pengar

Kommunen har ansträngd ekonomi. Järfälla har exploaterat mycket och att bygga bostäder och kontor har blivit dyrare än i andra kommuner.

– Exploatering och dålig kontroll på ekonomin har gjort att vi nu har en samsyn inför budgetarbetet, säger Emma Feldman, gruppledare för Moderaterna i Järfälla.

Egen majoritet i fullmäktige

Senast kommunen hade ett majoritetsstyre var för tio år sen. I och med dagens blocköverskridande samarbete kommer partierna tillsammans få 32 mandat av totalt 61.

Kommunstyrelsen ska godkännas på ett extra insatt kommunfullmäktige den 4 september.

Tidigare styret i kommunen

Socialdemokraterna har 19 mandat. De styrde tidigare tillsammans med Centern (4 mandat) och ett samverkansavtalet med Vänsterpartiet ( 7 mandat) och ett hängavtal med Miljöpartiet i fullmäktige. Moderaterna har 13 mandat sedan valet 2022.

källa: Socialdemokraterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.