Sveriges olympiska kommitté (SOK) ger inte upp hoppet om att få vinter-OS till Stockholm. Nu har en formell intresseanmälan lämnats in till Internationella olympiska kommittén (IOK). Redan före jul kommer expertgrupper från IOK till Stockholm för att diskutera det svenska OS-konceptet.
I april drog politikerna i Stockholms stadshus i handbromsen sedan Socialdemokraterna gjort bedömningen att det inte fanns politisk majoritet för en svensk ansökan. Men Gunilla Lindberg hoppas fortfarande på att Stockholm ska söka.
– Drömmen om OS i Stockholm känns väldigt levande och vi jobbar stenhårt för den. Att vi just har ställt oss på startlinjen känns väldigt spännande, säger Gunilla Lindberg.
Nya förutsättningar
Lindberg leder IOK:s koordinationskommitté inför OS i februari och är hemma i huvudstaden efter sitt 38:e besök i Pyeongchang.
När TT träffar Lindberg i SOK-borgen på Stockholms stadion betonar hon att förutsättningarna för att arrangera ett OS framöver kraftigt har förändrats i och med den olympiska rörelsens nya strategiplan ”Agenda 2020”, som bland annat handlar om att göra det betydligt billigare att stå värd för ett OS.
En nyhet är också den nya ansökningsprocessen. Först om knappt ett år måste Stockholm komma in med en formell ansökan innan värdstaden sedan utses i september 2019.
-Der är en helt annan process jämfört med vad det har varit tidigare, med kortare ansökningsprocedur och stort engagemang från IOK. Man är restriktiva när det gäller att spendera mycket pengar i en kampanj, säger Lindberg.
Miljardbidrag
IOK garanterar dessutom ett OS-bidrag som enligt SOK uppgår till minst 8,88 miljarder kronor, vilket är flera miljarder mer än vid tidigare olympiska spel. 70-åriga Lindberg, en maktfaktor inom den internationella OS-familjen, är hoppfull men ser också utmaningar framför sig.
– Det känns väldigt bra när jag pratar med mina kollegor internationellt, de tycker att det vore väldigt roligt. Den största utmaningen vi har är att även Stockholms politiker ska förstå hur bra det här är. Stödet från IOK är viktigt och att säga nej till OS är i princip som att tacka nej till någon som vill donera pengar för att man ska arrangera något. Riskerna är väldigt små, säger Gunilla Lindberg.
– Stockholm är en huvudstad som redan har på plats de arenor som egentligen är dyrast att bygga. Vi har flygplatsen, vägarna, hotellen, tunnelbanan och är ett idrottsland med erfarenhet av stora evenemang.
Socialdemokraterna i Stockholm är det enda partiet som har varit odelat positivt till att arrangera OS och Paralympics 2026.
I december ska SOK ha möten med allianspartierna i Stadshuset, eftersom ett brett politiskt stöd är nödvändigt för att en OS-ansökan till slut kan bli verklighet.
Tidigare OS-försök
Stockholm arrangerade sommar-OS 1912 och hästdelen av sommar-OS 1956 (de övriga tävlingarna gick i Melbourne, Australien). Sedan dess har Sverige försökt få tillbaka idrottsfesten sju gånger utan att vinna omröstningarna. Sex gånger har Sverige missat att få vinter-OS: Göteborg (1984), Falun (1988 och 1992) samt Östersund (1994, 1998 och 2002).
Stockholm misslyckades även med att få sommar-OS 2004.
Stockholm var också med i ansökningsprocessen till vinter-OS 2022 men drog sig ur i förväg
OS 2026
Sion (Schweiz), Sapporo (Japan), Calgary (Kanada), Salt Lake City (USA), Telemark (Norge) har uttryckt önskemål om att få arrangera vinter-OS 2026, även om inte alla formellt ansökt.
Innsbruck (Österrike) drog tillbaka sin kandidatur efter att invånarna röstat nej i en folkomröstning.
En formell ansökan måste vara inlämnad senast 31 mars nästa år. Omröstningen äger rum i Milano i september 2019.