• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Fredrik Sandberg / TT / Jonas Ekströmer / TT

SOK: Stockholmarna förstår inte vad ett OS skulle innebära

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten av stockholmarna vill inte ha ett OS i Stockholm år 2026, det visade undersökningen som Radiosporten låtit göra. Men Sveriges Olympiska Kommitté menar att stockholmarna inte har fått tillräckligt med information för att veta vad ett OS skulle innebära för Stockholm.

Enligt Novus undersökning, som Radiosporten låtit göra, svarar 60 procent av stockholmarna nej till att Stockholm och Sverige ska arrangera OS.

Men enligt vd:n för vinter-OS och paralympics i Stockholm, Richard Brisius, så vet många inte om att det har skett flera förändringar i sättet att arrangera OS. Bland annat ska man i största möjliga mån försöka återanvända de arenor som finns och har större möjlighet att sprida ut spelen om man inte har allt som behövs.

Dessutom menar SOK att det är få som tänker på att de arenor som behövs för att arrangera ett vinter-OS redan finns i Stockholm och Sverige, och därför kommer det inte behövas någon större investeringsbudget.

Inga skattepengar

– Precis som jag själv trodde i början så tror nog de flesta att det är skattepengar som ska betala för det här, men så är det inte. Utan Internationella Olympiska kommittén betalar själva, säger Richard Brisius.

Internationella Olympiska Kommittén är en icke-vinstdrivande organisation som får in mycket pengar genom att sälja tv-rättigheter, och de pengarna delar man ut.

– Om vi får rätten att arrangera OS och Paralympics, då kommer över 60 procent, nio miljarder kronor, komma från utlandet och betala för att vi ska ha OS här. Det är nästan för bra för att vara sant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.