Poliser, brottsplats Stockholm

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad åklagare Markus Hankkio tidigare sagt till SVT om mordförsöket i Hökarängen. Foto: Blåljusbilder

”Perrongmördaren” åtalas för mordförsök på kvinna i Hökarängen

Uppdaterad
Publicerad

I mitten på maj överföll en 32-årig man en kvinna utomhus i Hökarängen, i södra Stockholm. Nu åtalas han för mordförsök. Mannen är sedan tidigare känd som ”perrongmördaren” efter att han 2013 sköt ihjäl en ung kvinna i Umeå.

Det var sen eftermiddag den 14 maj som kvinnan i 40-årsåldern överfölls i Hökarängen. Enligt åtalet ska 32-åringen försökt döda henne genom att strypa kvinnan och trycka ner henne mot marken.

Kvinnan ropade på hjälp vid överfallet och 32-åringen avbröt då, men återkom senare till brottsplatsen. Då lyckas 21-åriga Anton ingripa och hålla fast 32-åringen tills polis kunde komma.

Det framkommer senare att 32-åringen är samma man som dömdes för ett uppmärksammat mord på en ung kvinna på centralstationen i Umeå 2013. 32-åringen dömdes till 14 års fängelse för mordet och blev känd som ”perrongmördaren”. Han blev villkorligt frigiven 2022 efter att ha avtjänat nio år.

Åklagaren: Mord förhindrades tack vare utomstående

Nu åtalas 32-åringen för mordförsök efter överfallet i Hökarängen.

Åklagaren skriver i åtalet att det endast var tillfälliga omständigheter som gjorde att brottet inte fullbordades. Alltså tack vare att utomstående personer uppmärksammade och kunde avbryta mordförsöket.

Åklagaren har menat att det faktum att 32-åringen är tidigare dömd för mord på en kvinna kan ha betydelse i uppsåtsfrågan.

– I det förra fallet attackerade gärningsmannen också en kvinna som han inte kände, har kammaråklagare Markus Hankkio tidigare sagt till SVT.

Enligt en mindre rättspsykiatrisk undersökning, som gjorts medan mannen suttit häktad, kan han misstänkas ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för brottet han misstänks för.

32-åringen nekar till brott.

Anton, 21, höll fast ”perrongmördaren” efter överfallet i Hökarängen – hör honom berätta om händelsen i videon nedan:

en man i en skog samt polisavspärrning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur det gick till när Anton grep och höll fast våldsmannen i Hökarängen. Foto: SVT, Blåljusbilder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.