Foto: SVT

Läkare kritiserar psykiatrin för tystnadskultur

Uppdaterad
Publicerad

Vårdanställda i psykiatrin som påtalar farliga situationer och brister i vården kan förlora jobbet. Det vittnar personal om för SVT Nyheter Stockholm. Anna Sallin var läkare på en avdelning med många problem i Nacka, men fick lämna sitt jobb med hänvisning till ”samarbetssvårigheter”.

Att anställda blir avskedade eller på något vis utsätts för repressalier på en arbetsplats kan vara svårt att bevisa. Inte minst när man jobbar via bemanningsbolag eller på tillfälliga timanställningar, vilket inte är ovanligt inom vården.

Under SVT:s granskning av psykiatrin har vi fått många brev från läkare och annan personal inom olika vårdenheter av psykiatrin som beskriver brister i vården. Men ingen har vågat ställa upp öppet i intervju och hänvisar till att det finns en tystnadskultur.

Vem kan rädda Sanne?

Hos Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, finns anmälningar mot en sluten psykiatrisk avdelning i Nacka utanför Stockholm. De beskriver svåra våldsincidenter, brist på kompetens och underbemanning. Anonyma anmälningar skriver om att anställda som ifrågasatt problemen har ”fått sparken”, till och med inför ögonen på patienter.

Chefer lyssnade inte – två anställda skadades av patient

2017 skedde en svår händelse när en patient angrep flera ur personalen och två personer skadades svårt. En förundersökning om grov misshandel inleddes, men åtal är ännu inte väckt. SVT Nyheter Stockholm har sökt upp personal som nu vill berätta, även om de inte vågar gå ut med sina namn.

– Vi visste redan innan att något allvarligt skulle inträffa. Och vi larmade. Vi larmade en vecka innan, flera gånger till dem högre upp, men det skedde ingenting, säger en person ur personalgruppen.

Den slutna psykiatriska avdelningen på Nacka sjukhus har 16 platser för svårt sjuka patienter. Patienter som ofta försöker skada sig själva, eller vänder aggressivitet mot personalen.

Anmälningar till Ivo från anhöriga berättar om patienter som begått självmord under permission, något som bidrar till bilden av en avdelning i stort behov av kunnig personal som kan göra rätt bedömningar och har resurser till detta.

Men trots att patienterna är mycket vårdkrävande säger personal att man ofta måste utföra ensamarbete.

Läkare fick sparken

I en anonym Ivo-anmälan beskrivs att en sjuksköterska, som velat polisanmäla mordhot från en patient, fått veta att hon ”spred dålig energi” och fått lämna arbetsplatsen.

I brevet till Ivo beskrivs ”En avdelning där man får sparken för att man står upp för sig själv”. Den som skriver kallar arbetsmiljön ”fruktansvärd”.

SVT har träffat Anna Sallin som nyligen var överläkare på avdelningen. Samma avdelning som länge vårdat 23-åriga Elin, som SVT tidigare rapporterat om. Elin, som bältats dagligen för sina svåra ångestattacker, berättar att Anna Sallin var en läkare som försökte förbättra hennes situation.

Anna Sallin är den enda från psykiatrin på Nacka sjukhus som vill låta sig intervjuas öppet.

– Jag anser att det är min skyldighet. Jag hoppas att politikerna får upp ögonen för situationen inom psykiatrin, säger hon och menar att tystnadskulturen kan hänga ihop med att dagens chefer har stark press på sig att i alla lägen hålla sin budget.

Anna Sallin behöver heller inte känna oro om sitt jobb inom landstinget, eftersom hon redan blivit av med det.

I ett mejl, som vi fått ta del av, skriver landstingets HR-konsult till Annas bemanningsbolag att man avbeställer henne. Anledningen som anges är att samarbetet inte fungerat tillfredsställande med chefer och medarbetare.

I mailet avbeställer landstinget läkaren Anna Sallin från uppdraget inom psykiatrin på Nacka sjukhus.

Har du samarbetssvårigheter?

– Nej, det tycker jag inte att jag har. Däremot så har jag ju synpunkter som jag gärna dryftar. Jag tycker om att ha dialog om saker och ting som inte fungerar, säger Anna Sallin.

En del personal saknar erfarenhet av vård

Anna Sallin menar att personalomsättningen inom psykiatrin drabbar patienterna hårt. Hon berättar att nya personer kan komma och jobba, ibland bara någon dag, och patienterna hinner inte knyta an. Inte sällan brister de i kompetens, menar hon. 

– De har ingen erfarenhet av vård och en del pratar inte svenska. När man är underbemannad och utbildning brister kan man inte heller lugna ned de situationer som kan uppstå på en sluten psykiatrisk avdelning. Trygghet är enormt viktigt för patienter inom psykiatrin, säger hon.

Att Anna Sallin och andra fått lämna sina jobb påtalas i ett brev till Ivo. I brevet beskrivs arbetsmiljön på avdelningen som ”fruktansvärd” och vården ”under all kritik”.

Verksamhetschefen: ”Given rätt att anmäla och tala öppet”

Svante Nyberg är chef för psykiatrin i södra Stockholm. SVT frågar honom om breven till Ivo och berättelserna från personal. Svante Nyberg säger då att han nu snabbt ska utreda vad som skett. När det gäller läkaren Anna Sallin, och andra som ska ha fått sluta sina jobb, får vi inga svar.

SVT:s reporter Anna-Klara Bankel träffar psykiatrichef Svante Nyberg. Foto: SVT

Anna Sallin är en läkare som får goda referenser, både från en patient och från personal?

– Jag tror inte att jag kan kommentera det. Men bara påståendet och intrycket av vad som kan ha hänt bidrar ju till att vi med stor brådska och med stor kraft måste gå till botten med hur det ser ut. För att se vad man kan göra för att förbättra situationen, inte bara på den här avdelningen, men på alla avdelningar.

Riskerar man någonting om man påtalar missförhållanden som personal?

– Tvärtom, det är en del av ens ansvar, som varje medarbetare har. Man ska anmäla när man är oroad över någonting.

Men ska man kunna tala öppet med journalister också?

– Ja, det ska man göra. Det är en given rätt och den är lagstadgad. Det kan man verkligen känna sig helt trygg med, säger Svante Nyberg.

Personal ändå otrygg: ”Man kan bli svartlistad”

Men trots verksamhetschefens försäkran, som SVT återberättat för personal, känner de sig inte trygga med att bryta sin anonymitet.

– Jag är livrädd. Andra har blivit av med jobbet och det kan hända mig. Man kan bli svartlistad och så får man inga nya jobb inom psykiatrin. Trots allt så älskar jag mitt arbete, säger en person.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vem kan rädda Sanne?

Mer i ämnet