Det handlar om brist på familjekök där föräldrar själva kan tillaga den speciella mat som deras svårt sjuka barn kan äta. Idag finns endast mikrovågsugnar där sjukhusets Sodexo-matlådor kan värmas. Men det handlar också om lekrum för barnen, och om speciella behandlingsrum där man kan göra de smärtfulla behandlingarna som man helst inte vill ska ske på barnets vårdrum. Lokalerna på Nya Karolinska har helt enkelt inte byggts för att passa barnens behov.
Svante Norgren är temachef för Barn- och Kvinnosjukvården på Karolinska.
Vad tänker du om att lokalerna inte anpassades till barn?
– I bästa fall så skulle jag ju vilja att man bygger utifrån behovet, alltså att man tänker funktion före form, och barnperspektiv bygger ju egentligen på att man utgår från barnperspektivet och skapar miljön efter det, säger Svante Norgren.
”Pengarna finns ju inte”
Nya Karolinska är konstruerat utifrån att alla lokaler ska kunna innehålla vilken typ av verksamhet som helst. Man har alltså från början, när sjukhuset tog över byggnaden, inte fått lokaler anpassade efter den typ av vård som ska bedrivas på respektive avdelning.
Det har varit upp till sjukhuset att anpassa så att vården ska kunna fungera. Men att bygga om rum kostar pengar, och det ska vägas mot de rent medicinska behoven, menar Svante Norgren.
– Vi går ju redan minus. De extra pengarna finns ju inte.
Brev från 2015 visar personalens vädjan om bättre lokaler
I ett brev från mars 2015, som SVT kunnat ta del av, skriver personal på barncanceravdelningen på Astrid Lindgrens barnsjukhus till högsta ledningen för Karolinska och uttrycker sin oro över bristerna de ser i det nya barnsjukhuset som man skulle flytta in verksamheten i. Man påtalade redan då behovet av lekrum och familjekök.
”Vi vill med detta brev påtala vår oro inför framtida vård kring denna patientgrupp: Var är barnperspektivet på NKS?”
Personalen listar flera brister i den nya byggnaden som man vill få åtgärdade, så som enskilda behandlingsrum för barnen, lekrum och familjekök.
SVT kunde igår berätta om patienter och anhörigas längtan efter frisk luft och utevistelse på sjukhuset. Balkongerna är nämligen byggda så att patienter inte har tillträde.
Landstinget vände i fråga om pengar till lekrum
På samma vis är det viktigt att barnen, om de orkar, kan lämna sina rum för att gå iväg och leka lite i lekrum, påpekar personalen i brevet de skrev 2015.
”Att vara instängd på sitt rum, ibland i veckor/månader, är inte att se till barnets bästa” skriver man vidare i brevet.
Strax innan publiceringen av det här reportaget meddelar Karolinska att man fått besked från finanslandingsråd Irene Svenonius (M) om att sjukhuset får extra pengar för lekrummen. Men köken ska fortfarande bekostas av Barncancerföreningen och andra privata intressen som sjukhuset bett om hjälp.