Joakim Söderström, ansvarig för polisens kameraövervakning. Foto: SVT

Polisen får använda mikrofoner för övervakning

Uppdaterad
Publicerad

För första gången kommer svensk polis att få sätta upp ljuddetekteringsmikrofoner för brottsövervakning i Järvaområdet i Stockholms län. – Mikrofonerna kommer att vara inställda på att reagera på skottlossning, explosioner, glaskross och skrik, säger Joakim Söderström, ansvarig för polisens kamerabevakning.

Mikrofonerna ska inte spela allt som hörs hela dagarna, utan bara ta upp de ljud de är inställda för att upptäcka, ljud som sedan ska raderas. De kommer inte att vara synliga för allmänheten men Joakim Söderström betonar att det inte handlar om att spela in konversationer eller att kränka människors privatliv.

– Nej, absolut inte. De här mikrofonerna är så smarta att de bara tar upp vissa frekvenser. Konversationer klarar de inte av, säger han.

Snabb information till polisen

Ljuddetekteringen kopplas direkt till polisens ledningscentral och tjänstgörande poliser i området kommer omedelbart att få ett sms eller ett mejl om något allvarligt inträffat.

– När mikrofonerna detekterar ett skott så går det ut ett larm direkt. Kan vi vara på plats bara några minuter tidigare så kan det räcka för att rädda någons liv, säger Joakim Söderström.

Bra metod vid terrorbrott

Det här är första gången Polismyndigheten fått tillstånd för mikrofonavlyssning i Sverige, men blir det lyckat i Järva tror Söderström att det kommer att sprida sig. Det här skulle också vara en bra metod vid terrorbrott säger han.

– Vid terrordådet på Drottninggatan så kom även larm om att det var skottlossning på en annan plats i staden, men det visade sig senare vara falskt. Hade vi haft sådana här mikrofoner så skulle vi direkt kunnat avfärda det.

Förra veckan sade Länsstyrelsen i Stockholms län ja till att polisen får fortsätta att kameraövervaka Rinkeby, Tensta och Husby i minst fem år till. När mikrofonerna kan komma på plats är ännu oklart, först ska de upphandlas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.