Regionpolischefen i Stockholm, Mats Löfving, förklarar framgångsfaktorerna med insats ”Portia”. Foto: Tommy Bergman/Arkiv/SVT

Regionpolischefen: ”Vi har krossat åtta kriminella nätverk i Stockholm”

Uppdaterad
Publicerad

Det var i framgångsbetonade ordalag som polisen och staden under fredagen presenterade fjolårets resultat av arbetet mot det dödliga gängvåldet i Stockholm. Men trots 100 frihetsberövade gängkriminella, varav många huvudpersoner inom nätverken, tyder de dystra dödssiffrorna från 2020 på att problemen kvarstår.

Under 2020 dödades 25 personer i skjutvapenvåld i Stockholms län. Utvecklingen är den värsta i landet och polisen räknar med att det finns uppåt 1500 gängkriminella i länet.

I dagsläget sitter 100 gängkriminella frihetsberövade och enligt polisen har det inneburit att flera kriminella nätverk har rubbats.

– Flera av de frihetsberövade är organisatörer och huvudmän. Det är de som har makten och är de som drar in pengarna, säger Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm.

Fortsätter gå åt hårt

Både polisen och staden ser att den senaste tidens arbetsmetoder med närmare samarbete mellan socialtjänst, kriminalvård och polisen har gett resultat. Stora resurser har lagts på avhopparverksamhet, som under förra året omfattade runt 70 personer. I dagarna avslutades den särskilda insatsen ”Portia”, som har pågått sedan augusti och gett Stockholmspolisen extra resurser för att försöka knäcka våldsspiralen.

Men stora problem kvarstår, medger regionpolischefen Mats Löfving, och därför vill man nu gå framåt ännu hårdare.

Hör mer i videoklippet ovan.

Spretiga nätverk

I Malmö har samverkansprojektet ”Sluta skjut” nyligen beskrivits som framgångsrikt, men där har polisen riktat in sig på grupperingar medan man i Stockholms avhopparverksamhet har en mer individbaserad metod.

Pilotprojektet TREFAS

I oktober 2019 inleddes ett pilotprojekt mellan Stockholms stad och polisen i Region Stockholm, området nord, som syftar till att öka samverkan mellan socialtjänst, kriminalvården och polisen. Fokus har varit att arbeta mot den prioriterade lägesbilden och prioriterade individer för att förhindra det dödliga gängvåldet.

Socialtjänsten i Järva har flyttat in på polisstationen i Rinkeby och möjligheten ses nu över i andra lokalpolisområden.

Men sekretesslagar begränsar fortfarande möjligheten att samverka på individnivå, då till exempel socialtjänsten inte kan dela integritetskänsliga uppgifter om individer i brottsförebyggande syfte.

Enligt Stockholms stad har en förståelse av varandras verksamhet bland annat lett till att kvaliteten på polisens orosanmälningar har blivit bättre, vilket har genererat fler öppnade utredningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.