Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polisen: Här finns Stockholms mest utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Narkotikaförsäljning som sker helt öppet, människor som inte vågar eller vill vittna om brott, 12-åringar som bär vapen. Det är verkligheten i några områden i Stockholms län.

Det är den nationella operativa avdelningen på polisen som kartlagt riskområden i hela landet. Femton av dem betraktas som särskilt utsatta, fyra av dem ligger i Stockholms län, rapporterar Aftonbladet, som tagit del av den hemligstämplade rapporten.

Enligt rapporten handlar det om Rinkeby/Tensta och Husby i Stockholms stad, Hallunda/Norsborg i Botkyrka och Ronna/Geneta/Lina i Södertälje.

Hot, övergrepp i rättssak och öppen narkotikaförsäljning

Gemensamt för områdena är att det är vanligt med övergrepp i rättssak, hot och utpressning, vilket gör att många undviker att vittna och på andra sätt delta i rättsprocesser. Narkotikahandeln sker öppet på fler av platserna.

När polisen åker på uppdrag i områdena åker de ofta med två patruller där den ena patrullens uppdrag är bevaka den andra polisbilen vid ingripanden. Stenkastning mot polisen är vanligt, och även rena fritagningsförsök när polisen stoppat något fordon för kontroll.

Bara i Rinkeby/Tensta finns det enligt rapporten ungefär 500 multikriminella personer i området som är mer eller mindre sammansatta i olika grupper. I Ronna/Geneta/Lina finns det enligt rapporten tecken på att utpressningar och beskyddarverksamhet blir allt vanligare.

”Vi kan inte ha ett samhälle där vi ger upp områden”

Enligt rapporten säger unga muslimska kvinnor  i Rinkeby/Tensta att de aldrig skulle kunna använda vissa kläder där, och i ett par av områdena finns det uppgifter om att det förekommer öppet stöd för våldsbejakande religiöst extremistiska personer eller organisationer.

– I polisrapporten om Rinkeby/Tensta står det att polisen undviker att ingripa om det är ett lågprioriterat ärende eftersom polisbilar blir omringade och polisen angripna. Vår stad ska vara trygg för alla som bor här och då krävs åtgärder, vi kan inte ha ett samhälle där vi ger upp områden som är otrygga, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) i en kommentar.

”De allra flesta är vanliga människor som vill ha ordning och reda”

– Det är skandal att Södra Järva står utan ett poliskontor. Vi behöver en lokalt förankrad polis som utreder fler brott, utökad kameraövervakning, tätare och bättre samarbete mellan kommunen och rättsvårdande myndigheter, säger Ole-Jörgen Persson (M), vice ordförande i stadsdelsnämnden Spånga-Tensta, som också efterlyser en större satsning på sociala insatsgrupper både för yngre personer som riskerar hamna i brottslighet och för äldre som vill avsluta sin brottskarriär.

Polisen kommer emellertid att öppna en stor polisstation på Rinkeby allé under 2017.

– Det gäller att komma ihåg att de allra flesta som bor här är alldeles vanliga människor som vill ha ordning och reda, säger Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Rinkeby, till Aftonbladet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.