OBS: Genrebild. Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

Populär krimpodd lägger ned – efter fajten mot konkurrenterna

Publicerad

”Krimofon” är en av många tjänster som publicerar ljudfiler direkt från svenska rättegångar. Men nu säger skaparen Pasquale Rotulo att appen kommer läggas ned på grund av hetsen som uppstått när allt fler konkurrenter tillkommit.

– Det ledde till en katt och råtta-lek i vem som pumpade ut mest material, säger han.

Ljudtjänsten har i cirka två års tid lagt upp hundratals ljudfiler på Youtube och i sin egen app, men grundaren uppger nu att verksamheten ska läggas ned.

– Krimofon har den senaste tiden långsamt avvecklats på grund av vad den har utvecklats till att bli, säger han.

Pasquale Rotulo berättar för SVT att han är en självlärd programmerare som för ett par år sedan upptäckte att ljudtjänsten Prime Crime var ensam om att publicera ocensurerat rättegångsljud på nätet. Han såg en öppning och skapade sin egen app.

– Idén från början var att endast lägga upp högprofilerade mål likt Johanna Möller-fallet. Men under tiden poppade det upp fler tjänster och konkurrensen hårdnade. Det ledde till en katt och råtta-lek i vem som pumpade ut mest material.

”Förståelsen är total”

Efter ett tag eskalerade publiceringarna till att även omfatta rättegångar med mindre allmänintresse.

– Tjänsten har drivit ifrån sina huvudsakliga avsikter då även små fall började publiceras. Fartblindheten tog över samtidigt som det är svårt att begrava en produkt som man själv skapat.

Det förekommer kritik mot den typ av tjänst som du driver, att det riskerar att leda till att människor inte vågar vittna och så vidare. Hur ser du på det?

– Beslutet att lägga ner härrör även ifrån kritiken som du beskriver. Förståelsen för vittnen och målsäganden är total.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.