En kvinna sitter i en soffa i ett vardagsrum med en hund i famnen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Suzanne är ett av många vittnen i rättegångar som har lagts ut på nätet. Foto: Karin Avenäs/SVT

Suzanne vittnade om mordförsök – hängdes ut i krimpodd

Uppdaterad
Publicerad

Först hörde hon en gasande moped utanför sitt vardagsrumsfönster, och sedan flera skott. I augusti förra året blev Suzanne vittne till ett mordförsök. Nu har ljudfiler från hela rättegången lagts ut som underhållning på nätet.

– Jag trodde det var ett dåligt skämt, berättar hon.

Suzanne, som bor i Göteborg, såg delar av händelseförloppet från sin balkong. Hon bidrog sedan till att gärningsmännen dömdes till långa fängelsestraff, genom att vittna i tingsrätten.

Kort därefter fick Suzanne reda på att ljudfiler från hela rättegången, med alla parters för- och efternamn, lagts ut på ljudtjänsten Prime Crimes app och Youtube.

– Det var jätteobehagligt. Hade jag vetat det i förväg hade jag inte ställt upp och vittnat. Det kan finnas någon som har åsikter på det man har vittnat om, och vad får det för konsekvenser då?

Har 100 000 följare

Prime Crime beskriver sig själva som Sveriges största rättegångsapp, med nästan 100 000 prenumeranter på Youtube. Vd:n är en man i 50-årsåldern bosatt i Stockholm.

– Förr har jag själv fascinerats av de här poddarna och tyckt att det var intressant. Nu skulle jag aldrig lyssna på dem, för jag förstår hur det är att bli uthängd, säger Suzanne.

Hon hörde av sig till Prime Crime, som då valde att ta bort vittnenas efternamn, och anmälde även företaget till Integritetsskyddsmyndigheten. Ärendet avslutades utan åtgärd med hänvisning till de undantag från GDPR som finns vad gäller tryck- och yttrandefrihet och journalistiska ändamål.

Svaret: Skriver inte ut fulla namn

Prime Crime har inte velat ställa upp på en intervju i SVT. I mejl skriver de att ”syftet med tjänsten är samma syfte som när all annan media rapporterar om Krim-nyheter. Vi gör dock en djupdykning in i rättegångarna.”

De påpekar att Sverige har öppna rättegångar där personer kan lyssna på plats i salen: ”Vi kan med trygghet säga att vittnen hade föredragit att bli lyssnade på i en app än utstirrade på ett hotfullt sätt av 50 personer på plats.”

Företaget har numera ändrat sina rutiner och skriver endast ut fulla namn på målsäganden och vittnen om det gäller en offentlig person. Namnen hörs dock i en del av ljudfilerna, men företaget hänvisar till att det då inte är sökbart på Google.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.