Suzanne, som bor i Göteborg, såg delar av händelseförloppet från sin balkong. Hon bidrog sedan till att gärningsmännen dömdes till långa fängelsestraff, genom att vittna i tingsrätten.
Kort därefter fick Suzanne reda på att ljudfiler från hela rättegången, med alla parters för- och efternamn, lagts ut på ljudtjänsten Prime Crimes app och Youtube.
– Det var jätteobehagligt. Hade jag vetat det i förväg hade jag inte ställt upp och vittnat. Det kan finnas någon som har åsikter på det man har vittnat om, och vad får det för konsekvenser då?
Har 100 000 följare
Prime Crime beskriver sig själva som Sveriges största rättegångsapp, med nästan 100 000 prenumeranter på Youtube. Vd:n är en man i 50-årsåldern bosatt i Stockholm.
– Förr har jag själv fascinerats av de här poddarna och tyckt att det var intressant. Nu skulle jag aldrig lyssna på dem, för jag förstår hur det är att bli uthängd, säger Suzanne.
Hon hörde av sig till Prime Crime, som då valde att ta bort vittnenas efternamn, och anmälde även företaget till Integritetsskyddsmyndigheten. Ärendet avslutades utan åtgärd med hänvisning till de undantag från GDPR som finns vad gäller tryck- och yttrandefrihet och journalistiska ändamål.
Svaret: Skriver inte ut fulla namn
Prime Crime har inte velat ställa upp på en intervju i SVT. I mejl skriver de att ”syftet med tjänsten är samma syfte som när all annan media rapporterar om Krim-nyheter. Vi gör dock en djupdykning in i rättegångarna.”
De påpekar att Sverige har öppna rättegångar där personer kan lyssna på plats i salen: ”Vi kan med trygghet säga att vittnen hade föredragit att bli lyssnade på i en app än utstirrade på ett hotfullt sätt av 50 personer på plats.”
Företaget har numera ändrat sina rutiner och skriver endast ut fulla namn på målsäganden och vittnen om det gäller en offentlig person. Namnen hörs dock i en del av ljudfilerna, men företaget hänvisar till att det då inte är sökbart på Google.