Två vattenbufflar och en man som klappar på en vattenbuffel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kris Luckin är gruppchef för natur och friluftsliv på Värmdö kommun, och i hans arbete ingår det att ta hand om vattenbufflarna när de betar vid Hemmesta sjöäng under sommaren. Hör honom berätta vad det är som gör dem så speciella. Foto: Sandra Tottie/SVT

Populära våtmarksarbetarna räcker inte till: ”Råder lite vattenbuffelbrist”

Uppdaterad
Publicerad

För fem år sedan började de första vattenbufflarna beta i Stockholms län för att hindra en våtmark att växa igen. Då var de bara två – i dag är de 37 stycken och utspridda över hela länet. Trots det räcker de inte till.

– Alla vill ha bufflar det här året. Vi skulle nog kunna ha dubbelt så många bufflar, säger Inga Birath von Sydow på Naturgruppen som hyr ut vattenbufflarna sommartid.

Att använda vattenbufflar för att sköta våtmarker har visat sig vara effektivt. De mumsar gärna i sig vass och vadar gladligen ut i vattnet och äter under vattenytan – något som kor och får undviker. Dessutom gynnar de den biologiska mångfalden och lockar till sig besökare.

”Charmigare än en maskin som åker runt och klipper vass”

– Vattenbufflarna är helt anpassade till att röra sig i de här blöta våtmarksmiljöerna. Det blir även populärt för besökarna att titta på dem, de är väldigt charmiga. Mycket charmigare än en maskin som åker runt och klipper vass, säger Martin Olgemar, våtmarkssamordnare på länsstyrelsen.

Han var med och startade upp den första satsningen med vattenbufflar i Stockholms län för fem år sedan. Sedan starten har intresset för djuret ökat för varje år – så pass att det nu finns för få.

– Nu råder det lite vattenbuffelbrist, eftersom det blivit så populärt att ta in dem för att sköta de här markerna.

Här (ar)betar vattenbufflar i Stockholm län

• Värmdö kommun

• Upplands Väsby kommun

• Lidingö kommun

• Vallentuna kommun

• Sollentuna kommun

• Sigtuna (via Länsstyrelsen)

• Ekerö (hos privat markägare)

• Solna stad (Igelbäckens naturreservat)

Källa: Naturgruppen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.