Ny regnpark vid Jarlaplan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se var den nya regnparken ska anläggas för att minska översvämningsrisken. Foto: SVT, Stockholms stad

Preppar för översvämningar – här byggs Stockholms första regnpark

Uppdaterad
Publicerad

De extrema skyfallen väntas inträffa oftare och vara kraftigare. Nu byggs innerstadens första regnpark för att minska översvämningsrisken i centrala cityområden.

– Parken kommer att börja byggas under våren och vara klar innan årsskiftet, säger Åsa Lindhagen (MP), miljö- och klimatborgarråd.

Innerstadens hårda stenytor har svårt att absorbera skyfall, vilket kan innebära omfattande översvämningar på samhällsviktiga platser vid kraftiga regn.

Regnpark vid Jarlaplan

För att förebygga översvämningar byggs nu en regnpark vid Jarlaplan, som är ett utpekat riskområde från Birger Jarlsgatan ner till Norrmalmstorg och Berzelii park.

– Den nya regnparken ska absorbera skyfallsregn i nedsänkta växtbäddar och på sätt avlasta dagvattensystemet från stora vattenvolymer, säger Åsa Lindhagen (MP), miljö- och klimatborgarråd.

Totalt kan regndammen absorbera cirka 120 kubik regnvatten, vilket motsvarar 10-12 tankbilar. Det är inte tillräckligt för hela riskområdet men ska ge kunskap om hur regnparker fungerar och om fler ska byggas.

Del av Östermalmsgatan klimatanpassas

Skyfallslösningen på Jarlaplan kostar cirka 18 miljoner kronor att anlägga. En kostsam investering som är nödvändig menar ansvarigt borgarråd.

Ytterligare ett område vid Östermalmsgatan kommer att klimatanpassas för skyfall. Det blir en park med växter och träd som ska absorbera regnvatten och minska översvämningsrisken.

Vad är ett skyfall

När en större mängd nederbörd faller på kort tid brukar det kallas för ett skyfall, eftersom regnet upplevs som häftigt och kraftigt. För att kallas skyfall ska det komma minst 50 mm på en timme eller minst 1 mm på en minut.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.