I Norra Djurgårdsstaden samlas regnvattnet upp i grönskande dammar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Norra Djurgårdsstaden samlas regnvattnet upp i grönskande dammar. I videon berättar Staffan Lorenz om hur stadsdelen utformats för att regnsäkra bebyggelsen. Foto: Pia Heick/SVT

Gröna tak, diken och växtbäddar – så ska översvämningar hindras i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

När nya stadsdelar byggs utformas de för att klara av kraftiga skyfall. Med hjälp av gröna tak, diken och växtbäddar samlas regnvattnet upp och bromsar därigenom flödet till avloppsnätet. På så sätt minskar risken för översvämningar.

För att klara de kraftiga regn som spås komma allt oftare i framtiden har Stockholms stad tagit fram en speciell dagvattenstrategi som används vid all stadsplanering. Målet är att förhindra översvämningar samtidigt som regn- och smältvattnet renas innan det når grundvattnet.

– Bebyggelsen måste klara av att ta emot jättemycket regn. Det är ju lättare att planera in parker och vattenrum redan från början när man bygger nytt, säger Staffan Lorenz som är projektledare för Norra Djurgårdsstaden.

Klimat

I videon ser du hur genomtänkt arkitektur ska förhindra översvämningar.

Regnsäkrad bebyggelse

Hagastaden och Norra Djurgårdsstaden är två exempel på stadsdelar som utformats efter Stockholms stads skyfallsstrategi.

Sluttande gång- och cykelvägar styr vart regnvattnet tar vägen. Foto: Pia Heick/SVT

Fakta om granskningen

Detta är en del av SVT Nyheters upptrappade klimatbevakning under hösten. Vi har tittat på kommunernas beredskap för framtida översvämningar som följer i klimatförändringarnas spår. Vi har även följt upp tidigare stora översvämningar runt om i landet för att se vilka åtgärder som genomförts sedan dess för att undvika att samma saker händer igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet