Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör professorn om varför han tycker att ätstörningsvården som bedrivits på klinikerna saknar tillräckligt vetenskapligt stöd. Foto: SVT

Forskare om ätstörningskliniken Mando: ”Metoden saknar evidens”

Uppdaterad
Publicerad

Avtalet mellan Region Stockholm och den privata vårdgivaren Mandometerklinikerna var värt närmare en miljard. Men vården som bedrivits för skattepengar saknar evidens. Det anser flera forskare som SVT varit i kontakt med.

– Det är förvånansvärt att Mando har fått sådant stort inflytande, säger Ata Ghaderi, professor i psykologi vid Karolinska institutet.

I 25 års tid har Mandometerklinikerna bedrivit vård för ätstörda patienter i ett nära samarbete med regionen. Ett avtal som sammanlagt varit värt 800 miljoner fram till november 2024. Nu förlängs inte det avtalet.

SVT Nyheter har varit i kontakt med flera forskare som menar att det finns anledning att ifrågasätta klinikens rapporterade resultat.

Granskning av ätstörningsvården

Själva hävdar Mando att 75 procent av deras patienter tillfrisknar och att 90 procent av dessa håller sig friska i fem år.

– Det är fantastiska resultat, men det saknas evidens för att kunna hävda det, säger Ata Ghaderi, psykologiprofessor vid Karolinska institutet.

”Man ska vara glad”

Han menar att datan till största del kommer från okontrollerade rapporter och registerstudier som vetenskapligt saknar värde, fortsätter Ghaderi.

Cecilia Bergh, vd för Mando Group, delar inte den uppfattningen. Hon pekar på en rad studier som bekräftat metodens evidens.

– Man ska väl vara glad över att vi har kunnat förbättra vården av den här svåra sjukdomen. 97 procent av de som drabbas är kvinnor. De är ju Sveriges framtid. Vi kan ju inte stänga dörren för Sveriges framtid att bli friska, säger hon.

Visar sämre resultat

Borsett från användandet av mandometern, det vill säga den våg som hjälper patienterna att se i vilken takt de äter och hjälper till att lära dem äta normalt, innehåller Mandos metod ingenting som inte redan ingår i övrig ätstörningsvård, fortsätter Ata Ghaderi.

– Jag tror inte att de här siffrorna håller, än så länge finns det inget som talar för det, säger han.

Flera andra forskare inom samma fält, som SVT Nyheter varit i kontakt med, delar Ata Ghaderis uppfattning.

Hör honom och Mandos vd Cecilia Bergh i videon.

Hjälp och stöd vid ätstörningar

Lider du av en ätstörning? Eller är någon i din närhet drabbad? Utöver den vanliga vården finns en rad organisationer man kan ta kontakt med för att få stöd och rådgivning. Här är några kontaktvägar online:

Vårdguiden om ätstörningar 1177 – Erbjuder samtal dygnet runt för att guida till rätt vård.

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar. Erbjuder chatt och telefonstöd till drabbade och närstående.

Shedo – Ideell förening var syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende  

Ätstörningszonen Stöd och råd på chatt eller mejl.

Vill du veta mer om forskningen kring ätstörningar? Läs mer hos Centrum för ätstörningar på Karolinska institutet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning av ätstörningsvården

Mer i ämnet