Delad bild. Till vänster blir en kvinna i blå kläder, Mandos vd, intervjuad. Till höger syns mat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilka brister som hittats på ätstörningsklinikerna och vad vd:n har att säga om dem. Foto: SVT

Granskning visar: Flera brister på nedläggningshotad ätstörningsklinik

Uppdaterad
Publicerad

Mandometerklinikerna har dominerat ätstörningsvården i Stockholms län i många år och nu kräver Region Stockholm tillbaka stora summor från Mando. Regionens granskning visar bland annat att klinikerna systematiskt felrapporterat vården de gett och för det fått ersättning för “betydande belopp”.

Mando har i 25 år bedrivit öppen- och slutenvård för ätstörningspatienter i Stockholm. Sedan den senaste upphandlingen har Mando, som enda privata vårdgivare, tillsammans med regionen ansvarat för all vård av ätstörda patienter i Stockholms län.

Nu kommer avtalet med regionen inte att förlängas ytterligare.  Mandos vd Cecilia Bergh menar att det innebär slutet för deras verksamhet.

Granskning av ätstörningsvården

– Det är ett chockartat beslut för patienter och anhöriga och vi som arbetar i den här verksamheten. Det innebär att patienterna inte längre får någon valfrihet, utan de är hänvisade till den psykiatriska vården, säger Mandos vd Cecilia Bergh.

Granskning visar på stora brister

Den slutna ätstörningsvården ska istället drivas i regionens egen regi när avtalet med Mando löper ut 2024, och man vill fokusera på mer förebyggande insatser och psykiatrisk vård.

Under våren har regionens hälso- och sjukvårdsförvaltning även valt att granska verksamheten och konstaterat att det finns stora brister hos kliniken när det gäller individanpassad vård samt “anmärkningsvärt få vårdkontakter med legitimerad personal”.

Men det är, enligt regionen, inte till följd av bristerna som man stöper om vården. Det var dags att upphandla på nytt och regionen vill ”förbättra för alla patienter som behöver psykiatrisk vård av olika grad. Ätstörningsvården är en del av den förändringen.”

Hör mer om granskningen och klinikens svar i videon ovan.

”Missförstånd rakt igenom”

Ingenting i regionens granskning stämmer, anser vd:n Cecilia Bergh.

– Vi är öppna för att förklara och att hjälpa till att bygga nytt förtroende, säger hon.

Om Mando inte åtgärdar felen har regionen rätt att hålla inne max tio procent av den månatliga ersättningen. Regionen ser just nu över vad återbetalning och vite kommer att landa på, men det kommer bli ”en betydande summa”.

Det finns fyra Mandometerkliniker i Stockholm och en i Alingsås.

Hjälp och stöd vid ätstörningar

Lider du av en ätstörning? Eller är någon i din närhet drabbad? Utöver den vanliga vården finns en rad organisationer man kan ta kontakt med för att få stöd och rådgivning. Här är några kontaktvägar online:

Vårdguiden om ätstörningar 1177 – Erbjuder samtal dygnet runt för att guida till rätt vård.

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar. Erbjuder chatt och telefonstöd till drabbade och närstående.

Shedo – Ideell förening var syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende  

Ätstörningszonen Stöd och råd på chatt eller mejl.

Vill du veta mer om forskningen kring ätstörningar? Läs mer hos Centrum för ätstörningar på Karolinska institutet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning av ätstörningsvården

Mer i ämnet