På bara två veckor har sex våldsamma upplopp ägt rum i de utsatta områdena i Stockholms län. Poliser har attackerats med smällare, bengaler, stenar och glasflaskor.
Projektet Mareld är tänkt att bekämpa grova brott i de mest utsatta områdena i länet. Men det har inte varit lätt för myndigheten att locka poliser och civilanställda till Rinkeby och Södertälje.
– Vi har en begränsad resurs och vi är hårt ansatta just nu. Vi skulle behöva bli betydligt fler poliser, framför allt i yttre tjänst, säger Ulf Johansson, regionspolischef i region Stockholm.
Ingen lyckad rekrytering
Öppen narkotikaförsäljning, organiserad brottslighet och grova våldsbrott är en vardag för polisen i Tensta, Rinkeby, Ronna och Norra Botkyrka, och samtliga områden är särskilt prioriterade i länet.
Trots att det har gått ett halvår sedan projektet Mareld startade har Polismyndigheten inte lyckats fylla alla de 300 platser som är tänkta att förstärka i de utsatta områdena.
Endast nio av 45 anställda
I Södertälje har man bara lyckats rekrytera nio av 45 poliser och civilanställda. Enligt myndigheten är det totalt cirka 100 poliser som är med i förstärkningen.
– Problemet med rekryteringsbiten har varit att nationella avdelningar och Säpo också har haft ärenden ute och då har vi tappat en del dit, säger Ulf Johansson.
Mohammed Rahnama, som tidigare har arbetat som citypolis, började jobba i Järva för två månader sedan.
– Det var flera kollegor som undrade och frågade varför jag skulle hit. Man är utsatt som polis här ute, säger han.
Skapa trygghet
Men trots det tuffa arbetsklimatet vill Mohammed Rahnama vara i Järva och skapa trygghet bland boende.
– Man måste ha tålamod och det är ett långsiktigt arbete, det är ingenting som vi kommer förändra på en dag eller en månad, säger han.
Fakta Mareld
Initiativ Mareld startade 2016. Genom att förstärka bemanningen med både poliser och civilanställda vill man återupprätta tryggheten i utsatta områden.
Källa: Polisen