Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Risk att patienterna inte får den vård de behöver”. Hör personalen vid Aleris psykiatri vid Danderyds sjukhus om oron över det nya psykiatriavtalet. Foto: Moa Ferm/SVT

Psykiatrin i Region Stockholm görs om – personalen orolig

Publicerad

Anställda vid Danderyds sjukhus uttrycker stark oro inför den nya upphandlingen av psykiatrin i Region Stockholm. I mars 2025 ska en ny aktör ta över verksamheten.

– Fler kommer få vänta längre eller medicineras. Jag vet inte hur det ska gå ihop, säger Firouzeh Büller, psykoterapeut på Aleris psykiatri unga vuxna Danderyd.

Aleris, som i dag driver en stor del av den psykiatriska vården i Region Stockholm, bland annat på Danderyds sjukhus, har överklagat regionens beslut.

De menar att upphandlingen endast tagit hänsyn till pris, inte kvalitet. Och anbudet är för lågt för att kunna driva en patientsäker vård, anser de.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

– Det är en 60-procentig neddragning enligt våra beräkningar, säger Charis Gkegkas, verksamhetschef och överläkare vid Aleris psykiatri.

”Svårt att jämföra”

Men Region Stockholm ställer sig inte bakom Aleris beräkningar.

– Vi bedömer inte att det är en 60-procentig neddragning utan vi har ställt krav på hur många vårdkontakter man ska ha och vilken kvalitet man ska hålla, säger Christoffer Bernsköld, avdelningschef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Flera förändringar ligger bakom att det blir svårt att jämföra siffror, menar han.

– Aleris har bedrivit verksamhet i ett område som nu upphandlats i en större geografi, det gör att det inte går att jämföra på det sättet.

Två vårdavdelningar stängs

Förutom de nya avtalen för öppenvården stängs även två avdelningar i slutenvården på Danderyds sjukhus. Även där är anställda oroliga för den fortsatta vården, när regionen tar över vårdansvaret och avdelningarna som drivits i privat regi avvecklas.

– Vi har inte heller upphandlat slutenvården vilket har gjort det svårt att bedöma kostnaden, men vår bedömning är inte att det är en neddragning av den psykiatriska verksamheten, säger Christoffer Bernsköld.

”Vi har ställt höga kvalitetskrav”

Han menar att de ställt höga kvalitetskrav i grunden och sen valt den som lagt lägsta priset.

– Jag känner mig trygg med att det kommer finnas en bra psykiatrisk vård även när den här upphandlingen är slutförd.

Psykiatrin i Region Stockholm

I dag driver Aleris 20 allmänpsykiatriska mottagningar och psykosmottagningar i Stockholmsområdet. Om det nya avtalet går igenom kommer de geografiska områdena förändras och nya leverantörer ta över.

Aleris Psykiatri Unga vuxna Danderyd, som tar emot patienter mellan 18 och 25 år, kommer att byta namn till Täby-Arninge och ingå i ett större område som omfattar kommunerna Österåker, Vaxholm, Vallentuna, Danderyd, Täby och Lidingö.

Psykiatrin i Järva slås ihop med det större området Barkarby-Jakobsberg i det nya avtalet. I det geografiska ansvarsområdet ingår även Upplands-Bro, Järfälla, Sundbyberg.

Hälso- och sjukvårdsnämnden har beslutat att regionen övertar ansvaret för psykiatrin i de södra stadsdelarna i Stockholms stad, Södermalm samt ​Nacka och Värmdö.

Källa: Region Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet