När sociala strukturer och samhällsfunktioner såsom förskola, skola och fritids försvinner, leder det även till att viktiga vuxna försvinner för utsatta barn. Det menar Rädda Barnen som nu oroas över att det skydd som vanligtvis finns för att orosanmäla kan minska om regeringen väljer att stänga skolor och förskolor.
– Barns utsatthet tar inte paus. Vi vet att våld och övergrepp ökar i krissituationer. Till exempel när familjer utsätts för yttre stress som ekonomi och andra stora förändringar, säger Helena Thybell generalsekreterare för Rädda Barnen.
Rädda Barnen uppmanar nu myndigheter att inte tumma på barns samhällsskydd utan att säkerställa så att barn som av olika skäl lever i hemmiljöer med brister ska kunna känna samhällets stöd.
– Regering och kommuner behöver beakta barnrättsperspektiv i sina krispaket och budgetsatsningar så att det finns bra alternativ för familjer som lever eller riskerar att hamna i ekonomisk utsatthet, säger Helena Thybell.
Socialborgarådet: ”Det kommer vara en tuff period för många barn och familjer”
Jan Jönsson (L), som är socialborgarråd i Stockholms stadshus säger att det pågår ett arbete med krisberedskap utifrån risken att det kan bli stora personalbortfall inom socialtjänsten, skola, förskola och fritids.
– Vi tar frågan på stort allvar. Det pågår mycket kreativitet i krisledningsorganisationern för att kunna möta behov ifall skolor och förskolor stänger. Till exempel jobbar vi på nya rutiner för att ha koll på utsatta barn och med digitala lösningar där elevhälsa flyttar ut på nätet, säger han.