Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre dykare har förts till sjukhus efter en olycka på Värmdö. Foto: Janne Åkesson / SWEPIX

Räddningsledaren efter dykolycka: ”Vi var väldigt snabbt på plats”

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter dykolyckan i Värmdö kommun, där två personer omkom, berättar nu Sjö- och flygräddningscentralen om den omfattande räddningsinsatsen.

– I den här typen av lägen är det snabba ryck som gäller, säger Anders Larsson, som var biträdande räddningsledare.

Det var vid 14-tiden på fredagen som larmet om dykningsolyckan kom till räddningstjänsten.

– Det var en kvinna som var väldigt uppriven som stod på land och ringde in. Hon såg hur en av dykarna hade lyckats bärga upp en av de andra och hur han gjorde HLR, säger Anders Larsson.

– Det som var anmärkningsvärt var att det var stora djupdyk för fridykare. Det var upp till 35 meter djupt nära land.

Ljus från en ficklampa

Räddningstjänsten var snabbt på plats efter larmet. Enligt Anders Larsson ska det ha handlat om ett fåtal minuter innan både kustbevakningen och sjöpolisen anlänt.

– Vi larmar på allting vi har i form av sjukvård och räddningstjänst. Men vi måste ändå invänta räddningsstyrkor som kan dyka om någon är under vattnet, det är det som är det kritiska, säger han.

Han fortsätter:

– Där gick polisbåten fram direkt och upptäckte ett ljus nere i vattnet från dykaren som var kvar under vattnet. Ljuset gjorde att det var lätt att lokalisera platsen.

Händelsen utreds

Trots det kunde man inte bärga den kvinnliga dykaren under ytan.

– Det fanns inte räddningsdykare ombord. Det man fick göra var att invänta räddningsdykarna skulle komma till platsen och ta upp kvinnan. Det vi fick från räddningsdykarna var att hon ska ha befunnit sig på sju till åtta meters djup.

Har du någon uppfattning om hur erfarna dykarna var?

– Mannen som lyckades få upp den ena av dykarna fick vi uppfattningen av att han var rätt erfaren. De två andra ska ha varit lite mindre erfarna men hur länge de dykt har jag ingen aning om.

Polisen utreder händelsen som vållande till annans död. Det finns i nuläget ingen misstänkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.