Kvinna framför en skylt med texten Polisen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör regionen om varför ett de tycker ett samarbete med polisen är viktigt. Foto: SVT

Regionen i nytt samarbete med Stockholmspolisen

Uppdaterad
Publicerad

Samverkansöverenskommelser sker ofta mellan polis och kommun men nu för första gången ingår även region Stockholm. Man menar att tillsammans blir vi snabbare i att bekämpa den organiserade brottsligheten.

I och med att brottsligheten i Sverige har ökat och blivit mer komplex menar Mattias Andersson, regionpolischef i Stockholm, att ett samarbete behövs mellan polis, region och kommun.

– Den organisation som har bäst förutsättningar att lösa problemet får möjlighet att göra det och då måste vi kunna dela informationen med varandra.

Oppositionen i Stockholm tycker att ett samarbete mellan region, kommun och polis kan leda till trygghet för medborgarna men är också kritiska mot kommunen och menar att de inte satsar nog.

– Vad bidrar Stockholms stad med när man inte vill satsa pengar, kameror eller ordningsvakter, säger Christofer Fjellner (M).

Välfärdsbrottslighet i fokus

Ett annat fokusområde under presskonferensen var välfärdsbrottsligheten inom sjukvården.

– Det som är väldigt viktigt i den här samverkansöverenskommelsen är att vi har ett ännu större fokus på välfärdsbrottslighet där vi ser att vi behöver göra ett bättre jobb, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

Samverkansöverenskommelsen kommer att gälla tillsvidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.