• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Uppsala län. Ett omfattande snöoväder har lett till flera stora trafikolyckor på kort tid och det skapar en stor belastning på sjukvården. Region Uppsala uppmanar därför allmänheten att undvika att ge sig ut i trafiken. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Uppland.

Aida Hadzialic (S) finanregionråd

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Genom en nyinrättad enhet för just välfärdsbrottsfrågor har Region Stockholm för första gången lyckats ta fram siffror för vad felaktiga utbetalningar kostade förra året. Foto: Josefine Stenersen / BILDBYRÅN

Regionen kräver tillbaka 45 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

En nyinrättad enhet för välfärdsbrott inom Region Stockholm har för första gången lyckats ta fram siffror på vad regionen ska kräva tillbaka för felaktiga utbetalningar – 45 miljoner kronor.

Felaktiga utbetalningar till kriminella, som skinnar statliga myndigheter, regioner och kommuner genom välfärdsbrott på pengar, är svåra att få tillbaka. De felaktiga utbetalningarna från välfärdssystemet beräknas kosta statliga myndigheter uppemot 16 miljarder varje år.

Tidigare har SVT Nyheter Stockholm rapporterat om att någon liknande uppskattning inte finns för landets regioner och kommuner – fram tills nu. Det handlar alltså om en summa på 45 miljoner för 2024 som Region Stockholm nu kräver tillbaka. Samtidigt saknas fortfarande en siffra för landets 21 regioner och 290 kommuner.

– Som skattebetalare i Stockholm ska man känna sig trygg med att vårdens pengar ska gå till vården och inget annat, säger Aida Hadžialić (S), finansregionråd.

Region Stockholm ledande i landet i välfärdsbrottsfrågan

Regionen beskriver arbetet kring välfärdsbrott som en trestegsraket; med höjda krav, hårdare granskningar av vårdmarknaden och införda sanktionsavgifter som huvudpunkter.

– Vi är den första regionen i landet som inrättat en särskild enhet som ska jobba mot fusk och oegentligheter. Vi är också den första regionen i landet som ingått ett samarbete med polisen, säger Aida Hadžialić (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.