En delad bild som visar arbete med äppelskörd. Den vänstra sektionen visar en man som plockar äpplen från ett träd, medan den högra sektionen visar en hand som bär en korg fylld med olika äpplen. Bakgrunden i båda sektionerna är grönskande och skördetidens atmosfär är tydlig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför det är sånt otroligt äppelår , och hur man redan nu anar hur nästa år kommer bli – något musteriägaren Lars Sillén liknar vid en bakfylla. Foto: SVT

Rekordår för äpplen – musteriet i chock: ”Mer än på 100 år”

Uppdaterad
Publicerad

Musterier och hobbyodlare i Stockholm och flera andra delar av landet vittnar om rekordmycket äpplen i år. Mer än på hundra år till och med, menar Lars Sillén, som driver ett musteri på Ekerö.

– Träden bara sprutar ut äpplen, det är helt galet, säger Lars Sillén.

På Lars Silléns gård ligger mängder med fallfrukt under de cirka 400 äppelträden som gör musteriets egna must. På grusvägen står bilar som väntar på att få sina äpplen mustade, och kön kan ta flera timmar.

Trots att personalen jobbar dygnet runt går mycket äpplen till spillo. Att göra något av allt är en omöjligt ekvation, menar Lars. Han säger att han längtade efter att äppelsäsongen skulle börja och att han nu ser fram emot att den ska ta slut.

– Det ska bli trevligt att äta något annat än äpplen.

Se videon för att höra varför det är så mycket äpplen i år – och hur man redan nu kan spå hur skörden nästa år kan tänkas bli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.