Enhetschefen på RIksrevisionen Stefan Gallbo och Anna Kinberg Batra

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Stefan Gallbo, enhetschef på Riksrevisionen om varför de ska granska Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra. Foto: SVT/Jessica Gow/TT

Riksrevisionen granskar Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra

Uppdaterad
Publicerad

Riksrevisionen granskar Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra, något Aftonbladet var först att rapportera om.

Granskningen gäller petning av myndighetens näst högsta chef – länsöverdirektören. Affären ska ha kostat skattebetalarna 2,2 miljoner kronor.

– Vi granskar hur man har hanterat upphörandet av anställningen av länsöverdirektören. Normalt sett tillsätts de av regeringen. Vi har inte koll på hur det hanterats av Länsstyrelsen Stockholm, säger Stefan Gollbo, enhetschef på Riksrevisionen.

Det var i våras som Anna Kinberg Batra sparkade länsöverdirektören. I samband med petningen fick den sparkade chefen 2,2 miljoner kronor i en fallskärm.

Enligt Riksrevisionen granskar myndigheten både om det var fel av Anna Kinberg Batra att sparka myndighetens näst högsta chef, men också om avtalet, med avgångsvederlaget, var rimligt.

Enligt Stefan Gollbo är det sannolikt bara regeringen som formellt har rätten att säga upp eller anställa en länsöverdirektör.

– Vi har egentligen en fråga om den här uppsägningen av länsöverdirektören är korrekt enligt regelverket. Vi vet inte om de gjort fel men vi ska titta på det, säger Stefan Gollbo.

Kopia till regeringen

Under granskningen kommer Riksrevisionen begära in handlingar från länsstyrelsen men också höra landshövdingen.

Riksrevisionen kommer dela granskningen med Länsstyrelsen Stockholm, men även lämna en kopia till regeringen.

– Om vi kommer fram till att det var felaktigt hanterat så kommer vi rapportera till länsstyrelsen Stockholm och då får de tillsammans med regeringen välja om man ska agera på något sätt, säger Stefan Gollbo.

Anna Kinberg Batra skriver så här i en kommentar till SVT:

”Att Riksrevisionen gör återkommande granskningar av olika myndigheters arbete är viktigt för hela statsförvaltningen, inte minst för länsstyrelser vars verksamhet berör stora delar av samhället. Av respekt för Riksrevisionens uppgift vill jag inte kommentera dess pågående arbete.”

Tiden som landshövding

Anna Kinberg Batra har under sin tid som landshövding hamnat i blåsväder flera gånger.

Så sent som i våras slog två internutredningar, som länsstyrelsen genomfört, fast att det gjorts ”avvikelser från normal rutin” när tre höga chefer anställdes.

Anna Kinberg Batra kommenterade själv utredningarna med att det behövs förbättrade rutiner.

Vad är Riksrevisionen?

Riksrevisionen är en myndighet under riksdagen och en del av riksdagens kontrollmakt. Myndighetens uppdrag är att granska statliga myndigheter och verksamheter. Bland annat vad statens pengar går till samt hur verksamheter följer direktiv, regler och föreskrifter.

Om Riksrevisionen upptäcker brister i någon verksamhet lämnar de rekommendationer kring förbättringar. Myndigheten grundades 2003 och har grundlagsskyddat oberoende.

Källa: Riksrevisionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.