En man med arbetsuniform från Kriminalvården står lutad över ett bord och pratar med en ung kvinna som sitter vid bordet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet möter ungdomar som vill arbeta inom polisen och Kriminalvården representanter för sina drömyrken. Foto: Anna Mi Skoog/SVT

Polisen och Kriminalvården vill slå hål på myterna om yrkena – behöver anställa fler unga

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvården och polisen behöver massrekrytera personal – och få in unga i bristyrkena. Nu vill de slå hål på myter och förutfattade meningar som unga kan ha om yrket.

– Kanske har man sett i amerikanska Hollywoodfilmer hur det ser ut inne i en anstalt, så ser det inte ut i Sverige, säger Josef Hasan, klienthandläggare på Hall.

När Röda Korsets folkhögskola i Skärholmen anordnade Blåljusdagen nyligen fick unga studerande möjlighet att träffa och ställa frågor till representanter för bland annat polisen.

Niklas Melky, som drömmer om att bli polis, var en av alla unga på Blåljusdagen.

– Jag vill ha varierande arbetsuppgifter så jag tror att polisyrket kan passa mig, säger han.

För både polisen och Kriminalvården är det viktigt att väcka intresse bland yngre för att klara personalbehoven på sikt.

Nyexaminerade fyller inte behov

Polisen i Stockholms län har i skrivande stund ett 30-tal annonser ute till ett hundratal tjänster, men det förändras hela tiden. Under året väntas de få 409 nyutexaminerade poliser men det kommer inte att fylla behovet.

Det handlar främst om att myndigheten växer – personalomsättningen i Stockholms län är låg, och var det även under våldsvågen.

– Det verkar som att man mer har inställningen att jag blev polis av en anledning. I stället för att bli avskräckt vill man göra skillnad och stanna kvar, säger polisinspektören Tarja Udd.

Personlig lämplighet viktig

Kriminalvården växer kraftigt och söker ny personal. I Stockholms län annonserar man nu ut runt 800 tjänster, varav över 500 är sommarjobb.

– Vi söker mångfald, och den personliga lämpligheten är viktig. Det är bra variation i roller, och många chanser att gå vidare till andra befattningar, säger Anna Jyllermark, gruppchef för rekrytering inom Kriminalvården.

I Stockholms län ska flera anstalter utökas med fler platser. Först ut är Österåker, som redan i höst behöver utöka med ett 60-tal årsarbetskrafter.

När Hall utanför Södertälje byggs ut kommer det att behövas ungefär lika många.

Farligt, läskigt och alldeles för svårt? I videon ovan kan du höra hur representanter från polisen och Kriminalvården slår hål på fördomar och myter om olika yrkesval.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.