Elever i klassrummet på Johannesskolan i Vasastan och 11-åriga Leah Ritter som går i klassen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nu känner jag mig tryggare inför femman” – så beskriver 11-åriga Leah Ritter nuläget i skolan. Hör eleverna om hur det kunde se ut tidigare i klassrummet – och hur de tillsammans lyckades bli av med stöket. Foto: SVT

Så gick mellanstadieklassen i Stockholm från stök till studiero

Uppdaterad
Publicerad

Mobbing, hög ljudvolym och spring i klassrummet. Så beskriver femteklassen på Johannesskolan i Stockholm delar av förra läsåret. Det fick lärarna att testa nya metoder för att få eleverna att sätta ord på sina behov – och få mer förståelse för varandra.

Nu har skolan börjat på de flesta håll i landet. För många elever kan skolstarten innebär stress, oro och en stor omställning efter långa sommarlovet. Känslan av att gå tillbaka tillbaka till skolan påverkas inte minst av hur trygg och rofylld skolmiljön upplevs.

På Johannesskolan i Vasastan i Stockholm var det förra läsåret stundtals stökigt under fjärdeklassens lektioner – där eleverna vittnar om både mobbing och hög ljudvolym.

– Det snackades och det kastades grejer, säger Olivia Folkesson, 11 år.

Då startade läraren och skolan ett mentorsprojekt i klassen. Eleverna har genom det lärt sig att sätta ord på sina personliga behov och på så sätt fått bättre förståelse för varandra.

Nu har eleverna precis börjat femte klass och känner sig tryggare, även om en hel del jobb återstår.

I videon kan du se när Lilla Aktuellt besökte klassen och se hur de tillsammans vände stämningen i klassrummet.

Här kan du se hela inslaget i Lilla Aktuellt.

Skolbarn som håller i en penna. Psykologen Malin Bergström förklarar hur man som förälder ska tänka inför barnens skolstart.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dags för skolstart – så kan du som förälder tänka. Barnpsykologerna Malin Bergström och Clara Linnros ger tre tips på hur du kan göra skolstarten enklare. Foto: Storyblocks/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.