Så här många vårdas på intensiven för covid-19 i Region Stockholm. Foto: SVT Design

Så här utvecklades pandemin i Stockholm våren 2020

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Stockholm har i nästan tre månader uppdaterat coronastatistiken i länet dagligen, men från och med 25 juni gör vi tills vidare uppehåll.

På torsdagen 25 juni vårdades 41 personer på intensiven för covid-19 i länet. Det är en minskning med fyra personer på tre dagar.

Utöver intensivvården fanns det den 25 juni 289 covid-patienter på andra avdelningar. Det innebär att totalt får 330 personer sjukhusvård för covid-19, och det är 60 personer färre än i måndags.

Corona i Stockholm

Dödsfall

Under torsdagen 25 juni rapporterades att ytterligare 12 personer har avilidit i regionen på grund av coronaviruset. Totalt har 2 297 personer som hade covid-19 avlidit i regionen.

Diagrammet visar hur många dödsfall som rapporterats in per dag i Region Stockholm sedan 11 mars. Det visar inte själva dödsdatumet. Foto: SVT Design

Nya fall

Sedan måndagen 22 juni har 1 567 nya fall av bekräftat smittade i covid-19 rapporterats in i Region Stockholm. Ökningen kan delvis bero på ökat antal provtagningar enligt Region Stockholm. Från och med 15 juni kan alla som har symptom boka provtagning.

Så här många har bekräftats smittade i covid-19 i Stockholms län per dag sedan 12 mars. Foto: SVT Design

Utskrivna

På måndagen hade totalt 5 365 patienter i regionen blivit utskrivna. Patienterna har skrivits ut till sina hem, vissa av dem med fortsatt vård i hemmet, eller till särskilt boende för äldre.

Totalt antal smittade

Här ser man hur totala antalet bekräftat smittade av det nya coronaviruset ökat i Stockholm sedan 12 mars fram till och med 25 juni.

Så här många har bekräftats smittade i covid-19 i Stockholms län per dag sedan 12 mars. Foto: SVT Design

Om diagrammen

Diagrammen startar 12 mars eftersom Region Stockholm då ändrade sina kriterier för vilka som testas, förutom för dödsfall som startar 11 mars då första dödsfallet skedde. Statistik för hur många som tillfrisknat förs inte.

Siffrorna på bekräftat smittade och nya fall visar hur många som testat positivt för covid-19. Men reglerna för vilka som får testas har ändrats och utökats flera gånger sedan i mars och det påverkar statistiken. Sedan 15 juni kan alla testa sig och antalet nya fall har ökat sedan dess.

3 juni uppstod en topp på grund av eftersläpning i rapporteringen, se längre ned.

Från och med 18 juni slutade Folkhälsomyndigheten uppdatera regionsiffrorna över nya fall och avlidna per dag på helgerna. 30 maj slutade Region Stockholm uppdatera intensivvårdssiffrorna per dag under helger, så de uppgifterna saknas.

Under hela våren, i nästan tre månader, har SVT Nyheter Stockholm, uppdaterat den här artikeln varje vardag med den dagliga coronastatistiken. Men från och med 25 juni  pausar vi uppdateringarna tills vidare, bland annat beroende på att Region Stockholm dragit ner på sin rapportering under sommaren.

Förklaring till ökning av nya fall 3 juni

Onsdagen 3 juni rapporterades in 1 544 nya fall av bekräftat smittade, vilket är enormt mycket mer än tidigare dagar. Men det innebär inte att så många insjuknat just då utan det beror på en efterrapportering av 1 385 nya fall.

Region Stockholm skriver på sin hemsida att flera laboratorier hjälper dem analysera tester för covid-19. Ett av de laboratorierna har använts både för en större vetenskaplig stude och för personalprovtagning, men inte skickat in svaren löpande utan först nu till Smittskydd Stockholm, skriver regionen i ett pressmeddelande.

– Jag är tacksam för att vi får in dessa uppgifter och nu arbetar vi på att fördela proverna efter provsvarsdatum så att vår samlade statistik blir korrekt vilket är viktigt inför utvärderingar av covid-19 epidemin, säger smittskyddsläkare Per Follin vid Smittskydd Stockholm.

”Allvarligt”

– Däremot är det allvarligt att inrapporteringen av positiva fall inte skett löpande, säger Follin.

Eftersom Covid-19 är en anmälningspliktig sjukdom ska rapporteringen av konstaterat smittade personer anmälas till Smittskydd Stockholm. I det här fallet har laboratoriet informerat patienterna eller vårdgivaren men inte lämnat in sammanställning över konstaterade fall löpande till Smittskydd Stockholm.

Statsepidemiolog Anders Tegnell sade att den försenade rapporteringen är något av ett problem och berodde på att laboratorierna inte hade ordning på sina datorsystem.

– Det är vård- och omsorgspersonal. Ingen av dem har varit jättesjuk, och vi har dubbelkollat. Ingen av de här fallen har avlidit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet