Reportern står på en gata och håller en smartphone i handen. Bakgrunden visar en stadsbild med flerbostadshus och en parkeringsskylt. Det är en regnig dag med blöta trottoarer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT:s reporter försöker undvika extra avgifter i apparna som tagit över efter Betala P i Stockholm. Foto: SVT

Så undviker du de dolda avgifterna när du parkerar i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad har lagt ned sin egen app Betala P där man kunde betala för stadens parkeringar. Nu måste stockholmarna i stället välja mellan fyra kommersiella betaltjänster. Två av apparna lägger på extra avgifter. De går att undvika, men man måste veta hur.

Sista september var sista gången någon betalade sin parkering med Betala P. Appen fick låga betyg av användarna och många vände sig till de kommersiella apparna redan innan.

– Mot slutet var det bara 30% som använde Betala P. Vi har sett att privata aktörer kan lösa tekniska problem mycket snabbare, säger Tommy Jakobsson, projektledare på trafikkontoret.

Appar ersätter Betala P

Fyra appar har ingått i ett avtal med Stockholm stad för att ersätta Betala P. I avtalet står det att de måste erbjuda en betalningstjänst utan extra avgifter. Men på två av apparna finns de ändå. Anledningen? Att den kostnadsfria versionen som krävdes i avtalet finns på en hemsida istället för i appen.

I klippet ovan hör vi vad stockholmarna tycker om den dolda avgiften och får se hur SVT:s reporter gör för att slippa den.

Så mycket kostar P-apparna staden

Betala P: 6,6 miljoner kr per år.

De fyra apparna som ersätter Betala P: 40 öre för varje parkering där apparna inte lägger på extra avgifter och fyra till sex miljoner kr per år för samtliga appar tillsammans.

Apparna som har avtal med Stockholms stad är Easypark, Epark, Mobill och Parkster.

Easypark och Mobill lägger på extra avgifter i sina appar men går att använda gratis på webben.

Källa: Trafikkontoret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.