Ahmed som är känd som Sabun groda på tiktok pratar med sina följare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Han delar sin viktresa med sina följare på Tiktok och peppar även andra att gå ut i skogen och träna. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Saabuun Groda motiverar ungdomar – säger nej till snabbmat och kriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Ahmed Said, känd som ”Saabuun Groda” på Tiktok, inspirerar tusentals att träna, satsa på skolan och undvika kriminalitet. Trots erbjudanden om samarbeten vägrar han marknadsföra det han tycker är ohälsosamma produkter.

– Jag ska inte sälja min själ för pengar, säger Ahmed Said.

Ahmed blev överviktig efter att ha förlorat sitt jobb inom hemtjänsten, och drabbats av depression.

Han bestämde sig för att gå ner i vikt och för att dela sin resa på somaliska på Tiktok. Det var dessa videor som gjorde honom viral. När han började få frågor på svenska började han svara på och så småningom startade han ett svenskt konto.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

I sin första video stod han i skogen med en groda i handen och frågade sina följare om namnet på djuret. Detta ledde till att 30 000 personer började följa honom.

– Unga kallar mig Saabuun Groda, och det är roligt, säger han.

Nu pluggar han till undersköterska.

Får mycket rasism och hat

Han har blivit en inspirerande figur för många, men han har också stött på en hel del rasism. På både sina somaliska och svenska konton har han fått negativa kommentarer.

Han berättar att många agerar som ”moralpoliser” och anklagar honom för att ”skämma bort” sitt samhälle.

– De kallar mig bög och frågar varför jag blivit så tjock, säger han.

Även på sitt svenska konto får han hatkommentarer, där många skriver att han borde lämna Sverige och att hans svenska inte är tillräckligt bra.

– Det var någon som skrev till mig igår och sa att jag skulle åka hem till Somalia. När jag kollade på personens profil såg jag att det var en 11-årig pojke, och det gjorde mig faktiskt ledsen, säger Ahmed Said.

Trots det fortsätter han att sprida sitt budskap om hälsa och motivation, och låter inte hatet påverka hans arbete på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet