• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Pia Malmquist stod bredvid när Sabina fick veta att hennes man hämtats av gränspolisen. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Kollegorna på Karolinska upprörda över utvisningen: ”Hon behövs hos oss”

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under pågående pandemi har vårdpersonalen på Karolinska fått något helt annat att bekymra sig över. Utvisningen av deras uppskattade kollega Sabina Mammadhuseynova – en undersköterska som arbetat på barnakuten i fyra år. Och nu har flera chefer på sjukhuset fått nog.

– Det är ju vi som står för den praktiska, konkreta integrationen av människor som kommer hit, säger sektionschefen på barnakuten Pia Malmquist.

Sabina Mammadhuseynova har arbetat på KS i Solna sedan 2017. Men nu riskerar hon att utvisas, precis som hennes man blev i december.

– Jag är fullständig förfärad över den livssituation som en mamma och hennes fyra barn har hamnat i, säger Pia Malmquist, sektionschef på barnakuten och Sabina Mammadhuseynovas chef.

Som arbetsgivare har Pia tillsammans med andra chefer på sjukhuset engagerat sig och försökt få Sabina att stanna genom ett arbetstillstånd, men fått avslag.

”Rädd för var vi är på väg”

Pia Malmquist tycker att arbetsgivare borde ha mer att säga till om inför att beslut om utvisning ska tas och vill se bättre former för samarbete.

– Vi måste sluta försätta barnfamiljer i skräckscenarier. Jag har all respekt för de myndigheter som sköter våra gränser men det är något i sättet som det här hanteras som gör mig rädd för var vi är på väg i Sverige.

Hör Pia berätta om när Sabina fick beskedet att hennes man tagits till förvaret i Märsta i videon.

Karolinska behöver personal – Sabina har inte tillåtits jobba

I samband med att Sabinas man hämtades drogs hennes tillfälliga arbetstillstånd in. Sedan den 9 oktober har familjen levt på dagersättning – ungefär 6 500 kronor i månaden – när hon istället hade kunnat arbeta.

Förutom att Sabina hade behövt inkomsten, hade sjukhuset behövt den extra resursen, menar Pia Malmquist.

– Alla med sjukvårdsutbildning har ju öppet ombetts kontakta vården. Men det här är ju en person som i flera år redan varit i verksamheten, det är så klart otroligt mycket lättare att ta in någon som redan kan arbetet.

Migrationsverket ändrar beslutet – ger Sabina rätt att jobba

Inför den här publiceringen tog familjens juridiska ombud kontakt med Migrationsverket för att se om de kunde ändra sin bedömning och låta Sabina arbeta.

– Det kan ju ta ett år innan det kommer ett beslut. Det är en märklig situation – att vara i Sverige, ha möjlighet till arbete, ha fyra barn och inte få försörja sig utan istället tvingas belasta samhället, säger Robert Nyström.

Knappt en vecka senare meddelade Migrationsverket att de nu tagit beslut om att Sabina får arbeta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.