• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vårdpersonal kommer att behöva fatta svåra beslut om vilka patienter som ska prioriteras. Arkivbild. Foto: Mikael Fritzon, TT

Sjukvårdspersonal i Stockholm smittade – fem fått intensivvård

Uppdaterad
Publicerad

Tre läkare och två sjuksköterskor i Stockholm har fått intensivvård på grund av covid-19.

– Det känns oroväckande, säger Clara Strömberg, överläkare och huvudskyddsombud för läkarna och akademikerna på Södersjukhuset i Stockholm, till SVT Nyheter.

SVT har tidigare rapporterat om att Vårdförbundet larmat om personal som smittats av patienter som sökt vård på sjukhus. I flera veckor har representanter för sjukhuspersonal larmat om bristen på skyddsutrustning.

Fem fått intensivvård

Enligt Clara Strömberg har två sjuksköterskor och tre läkare i Stockholmsregionen fått intensivvård den senaste tiden på grund av covid-19. 

Coronapandemin

– Det vi vet är att det är tre läkare och två sjuksköterskor i intensivvård och respirator. Jag vet att en av läkarna tillfrisknat och är på väg till en vanlig avdelning, säger Clara Strömberg till SVT Nyheter.

Oklart hur många smittade

Exakt hur många inom vården som smittats är svårt att svara på eftersom all vårdpersonal i Stockholm inte testas. 

– Vi som är utbildade i vården borde veta hur man skyddar sig mot smitta. Nu vet vi faktiskt inte om de är smittade i arbetet eller privat, säger hon till SVT Nyheter.

Jobbade i akutläkarbil

Johan Styrud, ordförande för läkarföreningen i Stockholm, bekräftar att vårdanställda får intensivvård.

-Det stämmer, tyvärr.

En av läkarna ska ha jobbat i en akutläkarbil, vilket han också bekräftar.

Vad är du orolig för framöver?

– Vi kommer att få en stor mängd sjuka patienter på sjukhusen och ute i samhället. Då måste all personal få ett bra skydd. Sedan är frågan vad för skydd som behövs.

Han ifrågasätter att riktlinjerna i dag skiljer sig åt mellan regioner och sjukhus för vilket skydd som är nödvändigt för att minska risken för smittspridning.

– Det ger en osäkerhet för oss på golvet att det är olika besked, säger Johan Styrud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet