Enligt anmälan bedriver skolan kamerabevakning dygnet runt med ett 50-tal kameror och ingen information om bevakningen ska ha getts till elever eller föräldrar på skolan.
– Barn och vuxna som vistas i skolan har rätt att slippa att bli kamerabevakade om det inte finns ett bevakningsintresse som väger tyngre än integritetsintresset på platsen. Den som bevakar är också skyldig att informera om det. Det ska till exempel framgå tydligt av skyltar på området, säger Sarah Bodlander som är jurist i IMY:s kameragrupp.
”Det är förkastligt”
Rektorn Katrin Burström hänvisar till att de satt upp skyltar i skolan som talar om att det finns kameror. Men SVT har pratat med flera föräldrar som berättar att de inte nåtts av någon information.
– Jag hade ingen aning om att det fanns kameror. Jag tycker kameraövervakning kan vara okej under vissa omständigheter, men inte att vi inte får information om det. Det är förkastligt, säger en förälder som vill vara anonym.
Enligt Stockholm stads dataskyddsombud är det första gången en av kommunens skolor granskas för kameraövervakning. Kommunen har fram till och med september på sig att svara.
Detta gäller för kamerabevakning av skola och förskola:
Förutom skolgårdar, huvudentréer och vägen fram till rektorsexpeditionen behövs det inget särskilt tillstånd för kamerabevakning. Det beror på att allmänheten inte anses ha tillträde till övriga ytor inne i en skolbyggnad. Det gäller till exempel klassrum, korridorer, personalrum och uppehållsrum. Skolors tak anses inte heller vara platser dit allmänheten har tillträde. Huvudmannen ansvarar istället själv för att reglerna i dataskyddsförordningen och kamerabevakningslagen följs.
Källa: Integritetsskyddsmyndigheten, IMY .